PKK lideri Abdullah Öcalan’la görüşmek üzere İmralı Adası’na giden Meclis heyetinin ziyareti, Adalet Bakanlığı ve MİT koordinasyonunda sıkı gizlilik altında planlandı. Heyet, İstanbul’dan helikopterle adaya götürüldü; görüşme sırasında hem görüntü kaydı hem de ayrıntılı tutanak tutuldu. Ziyaretin detayları, bugün toplanması beklenen Millî Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nda değerlendirilecek.
Meclis heyetinin İmralı Adası’nda PKK lideri Abdullah Öcalan ile gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin yeni ayrıntılar ortaya çıktı. Türkiye Gazetesi’nin haberine göre ziyaret, hafta sonundan itibaren Adalet Bakanlığı ve MİT koordinasyonunda planlandı ve yolculuk boyunca sıkı güvenlik önlemleri alındığı ifade edildi.
Heyetin adaya gidip gitmediği gün boyunca tartışma konusu olurken, bu belirsizliğin “güvenlik gerekçesiyle kamuoyuna açıklanmayan bir planlama” olduğu ifade edildi. Ziyarete giden heyetin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız ve DEM Parti Grup Başkan Vekili Gülistan Kılıç Koçyiğit’ten oluştuğu öğrenildi.
BAŞVURU PAZAR GÜNÜ YAPILDI: HEYET HELİKOPTERLE ADAYA TAŞINDI
Milletvekillerinin İmralı Cezaevi’ne ziyareti için başvurunun pazar günü Adalet Bakanlığı’na yapıldığı, hazırlıkların ise hafta sonu boyunca sürdürüldüğü bildirildi. Heyet önce İstanbul’a geçti; ardından MİT personeli eşliğinde saat 11.00 civarında helikopterle İmralı Adası’na hareket etti.
Milletvekillerinden önce Adalet Bakanlığı heyeti adaya ulaştı ve Meclis heyetini karşıladı. Görüşme, MİT tarafından organize edilen özel salonda gerçekleştirildi.
GÖRÜŞMEDE HEM GÖRÜNTÜ HEM TUTANAK TUTULDU
Yaklaşık 2 saat 50 dakika süren görüşmenin büyük bölümünün soru-cevap formatında geçtiği öğrenildi. Toplantı boyunca hem görüntü kaydı alındığı hem de MİT tarafından ayrıntılı tutanak tutulduğu iddia edildi. Milletvekillerinin de ayrıca kendi notlarını aldığı aktarıldı.
Görüşmenin ardından heyet, yine helikopterle saat 16.00 sularında İstanbul’a döndü. Milletvekilleri daha sonra TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile bir araya gelerek görüşmede ele alınan başlıkları, yapılacak yazılı açıklamayı ve komisyona sunulacak bilgileri değerlendirdi.
MESAJLAR KOMİSYON’A AKTARILACAK: SDG KONUSUNA ÖZEL BÖLÜM
Görüşmede Öcalan’a yöneltilen sorular ve alınan yanıtların, bugün toplanması beklenen Millî Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu toplantısında değerlendirileceği ifade edildi. Tüm tutanakların yayımlanması yerine, adada bulunan milletvekillerinin komisyon üyelerini sözlü olarak bilgilendirmesi seçeneği değerlendiriliyor.
Özellikle Suriye’deki yapılanma olan SDG (Suriye Demokratik Güçleri) konusunda Öcalan’ın verdiği mesajların, komisyona detaylı şekilde iletilmesinin beklendiği kaydedildi.
NE OLMUŞTU?
Millî Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu, 21 Kasım’da düzenlediği kapalı toplantıda, Abdullah Öcalan’la görüşmek üzere İmralı Cezaevi’ne heyet gönderilmesini öngören kararı 5’te 3 nitelikli çoğunlukla kabul etmişti.
Oylamada:
- AKP, MHP, DEM Parti, TİP ve EMEP “evet” oyu kullandı,
- CHP ve Yeniden Refah toplantıya katılmadı,
- DP, DSP ve HÜDA PAR “ret” oyu verdi,
- Yeni Yol Grubu’ndan iki kişi “çekimser” kaldı.
Yeni Yol’un Öcalan’a SEGBİS üzerinden bağlanılması yönündeki önerisi ise reddedilmişti.