
Rusya: Güvenlik taleplerimiz sağlanmadan, Ukrayna krizi çözülemez
.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna krizine kalıcı bir barışın ancak Rusya’nın güvenlik çıkarlarının tanındığı bir çerçevede mümkün olabileceğini söyledi. “Krizin temel nedenleri ortadan kaldırılmadan siyasi çözüm olmaz” diyen Lavrov, Batı'nın Rusya'nın güvenlik taleplerini görmezden gelen yaklaşımlarını eleştirdi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna krizinin temel nedenleri ortadan kaldırılmadan siyasi ve diplomatik çözümün mümkün olmadığını vurguladı. Lavrov, “Siyasi diplomatik çözüm, krizin temel nedenleri ortadan kaldırılmadan mümkün değil. Rusya'nın güvenlik alanındaki çıkarlarını dikkate almayan bir çözümle yetinemeyiz.” ifadelerini kullandı.
Lavrov’un bu açıklamaları, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan ile Moskova’da gerçekleştirdiği görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında geldi. İki bakan, Ukrayna'dan Orta Doğu’ya uzanan geniş bir diplomatik gündemi değerlendirdi.
GAZZE KONUSUNDA ORTAK TUTUM
Toplantıda Gazze Şeridi’ndeki durum da gündeme geldi. Lavrov, Suudi Arabistan ile Gazze konusundaki tutumlarının örtüştüğünü belirtti. “Suudi Arabistan ile Gazze Şeridi konusunda da yaklaşımlarımız örtüşüyor. Gerginliğin azaltılmasına ve Gazze'deki sivil halka insani yardımın sağlanmasına yönelik acilen önlem alınması gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.
Lavrov ayrıca, Batı Şeria'daki kötüleşen duruma da dikkat çekti ve Filistin-İsrail müzakerelerinin BM kararları doğrultusunda yeniden başlatılmasını savundu. “Filistinliler ve İsrailliler arasında Filistin topraklarının nihai statüsüyle ilgili müzakerelerin yeniden başlatılmasından ve Filistin devletinin kurulmasına ilişkin BM kararlarının uygulanmasından yanayız.” diye konuştu.
İRAN-İSRAİL ATEŞKESİ VE YEMEN'DEKİ ÇÖZÜM GİRİŞİMLERİ MASADAYDI
Lavrov, İsrail ile İran arasındaki ateşkesi memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, bunun uzun vadeli barış müzakerelerine kapı aralayabileceğini ifade etti:
“İsrail ile İran arasındaki ateşkesi memnuniyetle karşıladık. Bu ateşkesin uzun vadeli olacağı ve müzakerelerin başlatılmasına yol açacağını umuyoruz.”
Lavrov, Yemen'deki krize dair Suudi Arabistan'ın diplomatik çabalarına da destek verdi. “Yemen'deki durumun tüm siyasi güçlerin katılımıyla BM himayesinde diyalog aracılığıyla çözülmesi gerektiğini, bunun için de BM Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg'in girişimlerine ihtiyaç duyulduğunu” söyledi.
Lavrov ayrıca, Suriye'nin toprak bütünlüğü temelinde kapsamlı çözüm arayışının sürdüğünü ve bu konuda da Suudi Arabistan ile ortak bir çizgide olduklarını vurguladı.
'RUSYA’NIN GÜVENLİĞİNİ DİKKATE ALMAYAN ÇÖZÜM KABUL EDİLEMEZ'
Lavrov, Ukrayna meselesinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Donald Trump arasında yapılan son telefon görüşmesinde gündeme geldiğini hatırlattı.
“Bunu Suudi Arabistanlı dostlarımız biliyor. Putin de Trump’a bunu söyledi. Rusya’nın güvenlik alanındaki çıkarlarını dikkate almayan bir çözümle yetinemeyiz.” dedi.
Suudi Arabistan’ın krize yönelik dengeli tutumundan ve Riyad’da gerçekleşen görüşmelere ev sahipliği yapmasından dolayı minnettar olduklarını söyleyen Lavrov, bu diplomatik platformun ilerleyen dönemde tekrar kullanılabileceğini dile getirdi. Ayrıca, Suudi temsilcilerin Ekim ayında Moskova’da yapılacak Rusya-Arap Zirvesi'ne katılmalarını beklediklerini ifade etti.
FERHAN: “GAZZE’DE YAŞANAN FELAKETİN DURDURULMASI GEREKİYOR”
Toplantıda konuşan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan da, Filistin meselesi, İran-İsrail gerginliği ve ABD’nin rolüne dair değerlendirmelerde bulundu.
Ferhan, “Rusya ile Filistin konusunda ortak yaklaşıma sahibiz. Filistin halkının, 1967 yılındaki sınırlarda kendi devletini kurma hakkının hayata geçirilmesi için uluslararası alanda ciddi girişimlerde bulunmak lazım. Bunu engelleyen İsrail işgaline son verilmesi, iki devletin barış ve güvenlik içinde varlığını sürdürmesi gerekiyor. Gazze’de uzun vadeli ateşkesin sağlanması, yaşanan felaketin durdurulması lazım.” dedi.
Batı Şeria’daki baskılara son verilmesi çağrısı yapan Ferhan, ABD’nin arabuluculuk çabalarının da olumlu etki yaratabileceğini belirtti.
“Amerikalılar, Katar ve Mısır ile ateşkesin sağlanması konusunda aktif şekilde çalışıyor. Bu önemli ve Filistin sorununun çözümüne olumlu etki yaratabilir. Amerikalıların bu yöndeki girişimlerini her türlü şekilde destekleyeceğiz.” dedi.
Ferhan, İran ile İsrail arasındaki gerilim konusunda da barışçıl yolların tercih edilmesi gerektiğini söyledi:
“Sorunların askeri eylemler ve silah kullanımıyla çözülmesine karşıyız. Müzakere masasına oturulması lazım. Çatışma durduruldu. Sorunların siyasi diplomatik araçlarla çözümü için umut doğdu.”
ORTAK MESAJ: MÜZAKERE, DİPLOMASİ VE ÇOK TARAFLILIK
Görüşmede her iki taraf da, bölgesel krizlerin çözümünde diyalog, diplomasi ve uluslararası hukuk çerçevesinde hareket edilmesi gerektiğinin altını çizdi. İran’ın nükleer programı, OPEC+ işbirliği ve Rusya’nın Orta Doğu’daki etkisi de gündeme gelen başlıklar arasında yer aldı. Ferhan, “Rusya'nın Orta Doğu'daki durumun istikrara kavuşmasını olumlu etkilediğini” belirtti.
Toplantı, Moskova ve Riyad’ın çok boyutlu diplomatik işbirliğini derinleştirmeye hazır olduğu mesajıyla sona erdi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.