
Petrol fiyatları düşüyor, pompaya neden yansımıyor? Bakan Bayraktar nedenini açıkladı
.
Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarının gerilemesine rağmen Türkiye'de akaryakıt fiyatlarının neden düşmediğine ilişkin soruları yanıtladı.
Bayraktar, akaryakıt fiyatlarının sadece ham petrol fiyatına bağlı olmadığını belirterek, ürün fiyatı, dağıtıcı ve bayi marjları ile vergilerin de pompa fiyatlarının oluşumunda belirleyici olduğunu ifade etti.
Petrol fiyatlarındaki gerilemeye rağmen akaryakıt fiyatlarının yüksek seyretmesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) de gündemine taşındı.
İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk'ün soru önergesini yanıtlayan Bayraktar, fiyat oluşumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
"Akaryakıt fiyatları serbest piyasa koşullarında belirleniyor"
Bayraktar, Türkiye'de akaryakıt fiyatlarının 1 Ocak 2005'ten bu yana serbest piyasa koşullarında belirlendiğini hatırlattı.
Uluslararası ham petrol fiyatlarının yanı sıra navlun bedelleri, döviz kuru, ülkelerin uyguladığı gümrük vergileri, taraflar arasındaki ticari anlaşmalar ile benzin ve motorin gibi rafine ürünlerin arz-talep dengelerinin de fiyat oluşumunu etkilediğini belirten Bayraktar, şu ifadeleri kullandı:
"Yurt içinde akaryakıt bayi satış fiyatının oluşumunda üç temel unsur bulunmaktadır. Bunlar; ürün fiyatı (rafineri çıkış fiyatı veya ithalat fiyatı), dağıtıcı ve bayi marjı ile vergiler (ÖTV ve KDV) olarak sıralanmaktadır."
Petrol düşse de fiyat neden gerilemiyor?
Bayraktar, uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarının düşmesi ya da döviz kurunda gerileme yaşanmasının tek başına pompa fiyatlarının düşmesini sağlamadığını söyledi.
Rafine ürünlerin uluslararası piyasa fiyatları, arz ve talep dengesi, navlun maliyetleri, döviz kuru hareketleri, vergisel yükümlülükler ve piyasa koşullarındaki diğer gelişmelerin eş zamanlı olarak fiyatlara etki ettiğini belirten Bayraktar, bu unsurların birlikte değerlendirilmesi sonucunda nihai pompa fiyatının oluştuğunu ifade etti.
Vergiler için Hazine ve Maliye Bakanlığı'nı işaret etti
Bayraktar, akaryakıt fiyatlarındaki vergisel düzenlemeler ile enflasyona ilişkin uygulamaların Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın görev alanında bulunmadığını belirterek, bu konularda değerlendirme yapılabilmesi için Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan görüş alınmasının uygun olacağını kaydetti.


HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.