1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Petrol fiyatları ABD-İran gerilimiyle yükselmeye devam ediyor
Petrol fiyatları ABD-İran gerilimiyle yükselmeye devam ediyor

Petrol fiyatları ABD-İran gerilimiyle yükselmeye devam ediyor

.

A+A-

Petrol fiyatları, ABD ile İran arasındaki çatışmaların yeniden başlamasının küresel ham petrol arzında kesinti yaşanabileceği endişelerini artırmasıyla bugün Salı günü yükseldi.

Kuzey Denizi Brent petrolünün varil fiyatı 56 sent veya yüzde 0,6 artarak 91,05 dolara yükseldi.

ABD Batı Teksas türü ham petrolün varil fiyatı ise 83 sent veya yüzde 1 artışla 86,59 dolara çıktı.

Brent petrolünün fiyatı önceki gün yüzde 2,7 yükselerek 25 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Batı Teksas türü ham petrolün fiyatı da yüzde 2,8 artarak 21 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyesini gördü.

ABD Başkanı Donald Trump, pazartesi günü İran'a yönelik daha fazla saldırı düzenleme tehdidinde bulundu. Trump'ın açıklaması, iki ülke arasında pazar günü gerçekleşen ve bir ay aradan sonra düzenlenen ilk doğrudan saldırıların ardından geldi.

KCM Trade şirketinde finans piyasaları analisti Tim Waterer, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, “İran'ın misilleme yapma ihtimali yeniden denkleme girdi. Bu durum Körfez çevresindeki enerji altyapısına zarar verme ihtimalini artırıyor ve Hürmüz Boğazı'ndan geçen gemiler açısından yeni bir belirsizlik yaratıyor. Bu iki risk, ham petrol fiyatlarının yükselmesine yansıdı” dedi.

Kpler şirketinin deniz taşımacılığı verilerine göre, bu haftanın başında Hürmüz Boğazı'ndan geçen gemilerin sayısı günde 5'e kadar geriledi.

Aralarında Katar ve Umman'ın da bulunduğu arabulucuların Hürmüz Boğazı'nın yeniden açılması konusunda anlaşmaya varılması için yürüttüğü çabalar şimdiye kadar sonuç vermedi. Savaşın şubat ayının sonunda başlamasından önce boğazdan dünya petrol ihtiyacının yaklaşık beşte biri geçiyordu.

Birleşik Krallık Deniz Ticaret Operasyonları Ajansı (UKMTO), bugün Salı günü bir petrol tankerinin Hürmüz Boğazı'ndan çıkışı sırasında üç füze tarafından vurulduğunu açıkladı. Olayda can kaybı veya çevreye yönelik herhangi bir zarar bildirilmedi.

Trump cuma günü Venezuela ile bu ülkenin petrol rezervlerinin kontrolünü ele almaya yönelik bir anlaşma yaptığını açıkladı. Trump daha sonra bu anlaşmanın, şu anda son 44 yılın en düşük seviyesinde bulunan ABD'nin stratejik petrol rezervlerinin yeniden doldurulmasına yardımcı olacağını söyledi.

Geçen hafta ABD'nin stratejik petrol rezervlerindeki ham petrol miktarı yaklaşık 3,1 milyon varil azaldı. Böylece rezervlerin toplam miktarı 286,6 milyon varile geriledi.

 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.