
Mekke İttifakı üyesi ülkelerin üst düzey isimleri Tahran'ı ziyaret edecek
.
Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan’dan üst düzey yetkililer, bölgesel güvenlik ve ABD ile İran arasındaki gerilimi ele almak üzere bugün Tahran’da İranlı yetkililerle görüşecek.
İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Bakıri, İran televizyonuna yaptığı açıklamada, Mekke Savunma Paktı üyesi ülkelerin üst düzey yetkililerinin Batı Asya’da bölgesel güvenliğin sağlanmasına yönelik çalışmalar kapsamında Tahran’ı ziyaret edeceğini söyledi.
Bakıri, heyette Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman, Pakistan Genelkurmay Başkanı Asım Münir ve Türkiye’den üst düzey bir yetkilinin yer alacağını belirtti. Yetkililerin, İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Muhsin Rızai ile bölgesel güvenlik konularını görüşeceğini kaydeden Bakıri, İran’ın bölgeye yönelik dış müdahalelere ve dış güçlerin bölgedeki nüfuzuna karşı olduğunu da dile getirdi.
Bakıri ziyaretin tarihine ilişkin ayrıntı vermedi. İran basını ise görüşmelerin bugün yapılacağını duyurdu.
Suudi Arabistan ziyareti doğruladı
Suudi Arabistan Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Kamu Diplomasisinden Sorumlu Yetkili Raid Krimly, ABD merkezli X platformundan yaptığı paylaşımda ziyareti doğruladı.
Krimly, heyetin Rızai’nin yanı sıra İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile de görüşeceğini bildirdi. Ziyaretin, ABD ile İran arasındaki krizde gerilimi düşürmeyi, diyaloğu geliştirmeyi ve diplomatik çözümü teşvik etmeyi amaçladığını belirten Krimly, temasların Katar ve Pakistan’ın yürüttüğü arabuluculuk girişimlerine de destek vereceğini kaydetti.
Krimly ayrıca, söz konusu görüşmelerin Mekke Savunma Paktı ülkelerinin bölgesel güvenlik ve istikrarın güçlendirilmesindeki rolünü gösterdiğini belirterek, bu ülkelerin bölgedeki diğer devletlerle birlikte çalışmaya kararlı olduğunu vurguladı.
Mekke Savunma Anlaşması neleri içeriyor?
Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan, Ağustos 2026'da Mekke Ortak Savunma Anlaşması’nı imzalamıştı. Üç ülkenin askerî ve güvenlik alanındaki iş birliğini güçlendirmeyi hedefleyen anlaşmanın en önemli maddesi, taraflardan birine yönelik silahlı saldırının hepsine yapılmış sayılması.
Reuters’ın gördüğü metne göre taraflar, birbirlerinin toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve uluslararası alanda tanınan sınırlarını tehdit eden gelişmelere karşı gerekli tüm araçları kullanmayı taahhüt ediyor. Anlaşma, bölgede kolektif savunma mekanizması oluşturulması yönünde önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Paktın onay süreçleri ise henüz tamamlanmadı. Pakistan anlaşmayı geçen hafta onayladı, Türkiye’de ise TBMM’deki süreç sürüyor.
Riyad’da olağanüstü toplantı yapılmıştı
Pakt üyesi ülkelerin bakanları, Suudi Arabistan’a yönelik saldırıların artması üzerine ekim ayının başında Riyad’da olağanüstü toplanmıştı. Toplantıda, Suudi Arabistan’ın güvenliği için askerî birliklerin ve savunma kabiliyetlerinin ülkeye hızla konuşlandırılabilmesine yönelik hazırlık yapılması kararlaştırılmıştı. Ardından üç ülkenin güvenlik yetkililerinin İran’la doğrudan görüşme hazırlığına girdiği görüldü.
Pakistan’ın arabuluculuğu gündemde
Tahran’daki görüşmelerin bir diğer boyutunu da Pakistan’ın ABD ile İran arasındaki arabuluculuk girişimleri oluşturuyor. Pakistan Genelkurmay Başkanı Asım Münir, geçen hafta da Tahran’a giderek Pezeşkiyan ve diğer üst düzey yetkililerle görüşmüştü.
İran basınına göre Tahran yönetimi, bu temaslarda talepleri karşılanmadıkça Washington’la yeni müzakerelere başlamayacağını iletti.
Pakistan’ın arabuluculuğu, haziranda ABD ile İran arasında geçici bir barış anlaşmasına katkı sağlamıştı. Ancak anlaşmanın üzerinden birkaç hafta geçmeden çatışmaların yeniden başlaması, diplomatik süreci kesintiye uğratmıştı.


HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.