
Maduro operasyonu sonrası ABD’ye ortak tepki
Brezilya, Şili, Kolombiya, Meksika, Uruguay ve İspanya, Maduro operasyonunun ardından yayımladıkları ortak açıklamada ABD’nin Venezuela’ya yönelik askeri müdahalesini uluslararası hukuka aykırı bularak kınadı
Venezuela’da yaşanan son gelişmelerin ardından Latin Amerika’da sol iktidarlar ile İspanya, ABD’nin askeri müdahalesini eleştiren ortak bir açıklama yayımladı. Brezilya, Şili, Kolombiya, Meksika, Uruguay ve İspanya hükümetlerinin imzasını taşıyan açıklama, Kolombiya Dışişleri Bakanlığı tarafından 4 Ocak 2026 tarihinde kamuoyuyla paylaşıldı.
Ortak açıklamada, Birleşmiş Milletler Şartı’nda yer alan ilkelere bağlılık vurgulanarak, Venezuela’da yaşanan olayların ciddiyetine dikkat çekildi.
“Uluslararası hukuka aykırı askeri eylemleri reddediyoruz”
Açıklamanın ilk maddesinde, Venezuela topraklarında tek taraflı olarak gerçekleştirilen askeri eylemlere karşı derin endişe duyulduğu belirtilerek, bu eylemlerin uluslararası hukukun temel ilkelerini, özellikle güç kullanma veya güç tehdidi yasağını, devletlerin egemenliği ile toprak bütünlüğüne saygıyı ihlal ettiği ifade edildi. Söz konusu askeri müdahalelerin barış ve bölgesel güvenlik açısından son derece tehlikeli bir emsal oluşturduğu, sivil halkı ciddi risklerle karşı karşıya bıraktığı vurgulandı.
“Çözüm diyalog ve müzakereyle mümkün”
İkinci maddede, Venezuela’daki krizin dış müdahalelerden arındırılmış, Venezuela halkının iradesine saygı temelinde ve uluslararası hukuka uygun barışçıl yollarla çözülmesi gerektiği belirtildi. Yalnızca tüm Venezuelalıları kapsayan, taraflar arasında uzlaşıya dayalı bir siyasi sürecin demokratik, sürdürülebilir ve insan onuruna saygılı bir çözüm sağlayabileceği vurgulandı.
“Latin Amerika bir barış bölgesidir”
Açıklamada ayrıca Latin Amerika ve Karayipler’in, karşılıklı saygı, iç işlerine karışmama ve uyuşmazlıkların barışçıl çözümü ilkeleri üzerine inşa edilmiş bir barış bölgesi olduğu hatırlatıldı. Bölgedeki siyasi farklılıkların barışçıl yollarla ele alınması gerektiği belirtilerek, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’ne ve ilgili çok taraflı mekanizmalara, gerilimin düşürülmesi ve bölgesel barışın korunması amacıyla iyi niyet girişimlerini devreye sokma çağrısı yapıldı.
“Doğal ve stratejik kaynaklara yönelik girişimler endişe verici”
Ortak açıklamanın son maddesinde ise Venezuela’nın doğal veya stratejik kaynaklarının devlet kontrolü altına alınması, yönetimi ya da dış güçlerce sahiplenilmesine yönelik her türlü girişime karşı derin endişe dile getirildi. Bu tür adımların uluslararası hukukla bağdaşmadığı ve bölgenin siyasi, ekonomik ve toplumsal istikrarını tehdit ettiği ifade edildi.
Brezilya, Şili, Kolombiya, Meksika, Uruguay ve İspanya hükümetleri, açıklamanın sonunda Venezuela’da barışın, istikrarın ve halkın iradesinin korunması için diplomatik ve barışçıl yolların tek seçenek olduğunun altını çizdi.
Independent Türkçe


HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.