1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. İran’la anlaşma sonrası Trump’tan yeni açıklama: Memnun kalmazsam yeniden saldırırız
İran’la anlaşma sonrası Trump’tan yeni açıklama: Memnun kalmazsam yeniden saldırırız

İran’la anlaşma sonrası Trump’tan yeni açıklama: Memnun kalmazsam yeniden saldırırız

.

A+A-

ABD Başkanı Donald Trump, İran ile varılan mutabakatın henüz nihai bir anlaşma olmadığını belirterek, anlaşmadan memnun kalmaması halinde İran’a yönelik askeri operasyonların yeniden başlayabileceğini söyledi.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Trump, İran’la yürütülen görüşmeler, bölgedeki gelişmeler ve küresel ekonomi hakkında açıklamalarda bulundu.

“İran nükleer silah sahibi olamayacak”

 Trump, İran ile “çok güçlü bir anlaşma” yapıldığını savunarak, içeriği henüz kamuoyuna açıklanmayan mutabakatın İran’ın nükleer silah edinmesini engelleyeceğini ileri sürdü. Anlaşma sayesinde İran’ın “yüzde 99,9 ihtimalle” nükleer silah sahibi olamayacağını söyleyen Trump, mutabakatın bölgesel istikrar açısından da önemli olduğunu ifade etti.

ABD Başkanı ayrıca, anlaşmanın sağlanamaması halinde Hürmüz Boğazı’nın açık kalmasının da mümkün olmayacağını öne sürdü.

“Beğenmezsem bombardımana geri döneriz”

Trump, İran ile varılan metnin henüz bağlayıcı bir anlaşma olmadığını vurgulayarak sert ifadeler kullandı.

“Bu bir mutabakat zaptı. Eğer beğenmezsem, onlara ateş etmeye, bombardımana yeniden başlayabiliriz” diyen Trump, İran’ın anlaşma şartlarına uymaması halinde askeri seçeneğin masada kalacağını söyledi.

Trump, “Anlaşma kesinleşmiş değil. Eğer uslu durmazlarsa, yeniden vururuz” ifadelerini kullandı.

“Petrol fiyatlarının yükselmesini engelledik”

Ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Trump, petrol fiyatlarının kriz öncesi seviyelere yaklaştığını ve ABD’nin attığı adımlar sayesinde fiyatların daha fazla yükselmesinin önüne geçildiğini savundu.

Borsaların da yeniden normal seyrine dönmeye başladığını belirten Trump, bölgede yürütülen operasyonlar sayesinde enerji piyasalarında büyük bir krizin önlendiğini ifade etti.

Trump, “Bunu yapmasaydık petrolün varil fiyatı 300 dolara kadar çıkabilirdi” dedi.

İran yatırımlarıyla ilgili iddiaları reddetti

Trump, ABD’nin İran’a yüz milyarlarca dolarlık yatırım yapacağı yönündeki iddiaları da yalanladı.

İran’a yatırım yapılmasını yasaklamadıklarını belirten Trump, “İsteyen yatırım yapabilir ancak ABD olarak İran’a tek sent vermiyoruz” dedi.

ABD Başkanı, Washington’ın İran’a 350 milyar dolar yatırım yapacağı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Suriye ve Mısır mesajları

Trump, konuşmasında Suriye’deki gelişmelere de değinerek Hizbullah’la mücadele konusunu Suriye lideriyle görüştüğünü açıkladı.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile ticaret ilişkilerini ele alacaklarını belirten Trump, uzun süredir tartışma konusu olan Nil Nehri üzerindeki baraj meselesinin de görüşülecek başlıklar arasında bulunduğunu kaydetti.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.