
Hindistan Müslümanları zorla sınır dışı etti
.
İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün yayımladığı rapora göre, Hindistan hükümeti mayıs ayından bu yana çoğu kadın ve çocuklardan oluşan Bengal kökenli yüzlerce Müslüman’ı Bangladeş’e zorla geri gönderdi. Bangladeş makamları, sınır dışı edilen bazı kişilerin Hindistan vatandaşı olduğunu doğruladı.
İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch - HRW), Hindistan’ın son haftalarda yüzlerce Bengal kökenli Müslüman’ı hukuka aykırı biçimde Bangladeş’e sınır dışı ettiğini bildirdi.
HRW’nin yayımladığı son rapora göre, Hindistan hükümeti özellikle ülkenin Bangladeş sınırındaki eyaletlerinde doğmuş, önemli bir kısmı kadın ve çocuklardan oluşan Bengal kökenli Müslümanları toplu şekilde sınır dışı etti. Bu işlemlerin, yasal süreçler işletilmeden ve savunma hakkı tanınmadan gerçekleştirildiği ifade edildi.
Raporda, sınır muhafızlarının bazı kişilerin kimlik belgelerine el koyarak ya da silah zoruyla Bangladeş topraklarına geçmeye zorladığı belirtilirken, Bangladeş makamlarının da yaklaşık 1500 kişinin bir kısmının Hindistan vatandaşı olduğunu teyit ettiği aktarıldı. Bu kişilerden bazılarının daha sonra Hindistan’a geri döndüğü bilgisine de yer verildi.
TERÖR SALDIRISI SONRASI UYGULAMALAR SERTLEŞTİ
HRW, bu sınır dışı dalgasının Hindistan’ın kontrolü altındaki Cammu Keşmir’in Pahalgam bölgesinde nisan ayında meydana gelen ve çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısının ardından yoğunlaştığına dikkat çekti.
Rapora göre, saldırının ardından hükümetin özellikle Müslüman topluluklara yönelik “yasa dışı göçmen” tespiti gerekçesiyle baskılarını artırdığı öne sürüldü. HRW, bu süreçte yasal temsil hakkı tanınmadan yapılan sınır dışı işlemlerinin durdurulması çağrısında bulunarak, mağdurların temyiz hakkı ile şiddet iddialarının soruşturulması gerektiğini vurguladı.
Ayrıca Hindistan’ın vatandaşlık, din ve etnik kimlik temelinde bireyleri keyfi şekilde sınır dışı etmesinin, ülkenin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu ifade edildi.
HRW Asya Direktörü Elaine Pearson ise raporda yer alan değerlendirmesinde, “Hindistan'daki Bharatiya Janata Partisi (BJP) yönetimi, etnik Bengal kökenli Müslümanları keyfi şekilde ülkeden sürerek ayrımcılığı körüklüyor. Aralarında vatandaş olanların da bulunduğu bu insanlar hiçbir yasal inceleme ya da savunma hakkı tanınmadan sınır dışı ediliyor.” ifadelerini kullandı.
BANGLADEŞ: SADECE VATANDAŞLARIMIZI KABUL EDERİZ
Bangladeş Dışişleri Bakanlığı ise Hindistan’ın “zorla geri gönderme” uygulamasını kınayarak, yalnızca Bangladeş vatandaşı olduğu kesin şekilde tespit edilen kişilerin ülkeye kabul edileceğini açıkladı.
İnsan Hakları İzleme Örgütü, Hindistan hükümetine, uluslararası hukuk ve insan hakları normlarına uygun şekilde hareket etme ve keyfi sınır dışı uygulamalarına son verme çağrısını yineledi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.