
Guterres: Kürtler ve Şam arasındaki görüşmelerden umutluyuz
.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri, Bağdat’ta düzenlenen Arap Ülkeleri Birliği Zirvesi'nde Suriye'deki Kürtlerin durumu hakkında, "Kürtler ve Şam arasındaki görüşmelerden umutluyuz ve bugün herkes Kürtlerin Suriye vatandaşı olduğunu kabul ediyor" dedi.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de zirveye katıldı. Guterres zirve sonrası bir basın toplantısı düzenledi.
Guterres, "Her şeyden önce, Irak'taki olumlu gelişmelerden etkilendiğimi söylemeliyim. Kuşkusuz hala bazı sorunlar var, ancak bunların işbirliği ile tamamen çözüleceğine inanıyorum" dedi.
Suriye'deki Kürtlerin durumu hakkında da Guterres, "Kürtlerin Suriye'nin ayrılamaz bir parçası olduğunun kabul edilmesi önemlidir. Birkaç yıl önce, Suriye hükümetini Kürtlere kimlik belgesi verilmemesinin sonlandırılması gerektiği konusunda ikna etmeye çalıştığımı hatırlıyorum, ancak şimdi memnuniyetle belirtmeliyim ki bugün herkes Kürtlerin Suriye vatandaşı olduğunu ve Suriye vatandaşlarının da kendi ülkelerinin ve geleceklerinin siyasi yaşamına tam katılım haklarının olması gerektiğini kabul ediyor" dedi.
Geçen yıl 8 Aralık'ta, başını Heyet Tahrir el-Şam’ın çektiği silahlı gruplar, Esad Hükümeti'ni devirdi ve geçici bir hükümet kurdu.
Bu yılın 10 Mart'ında, Demokratik Suriye Güçleri Genel Komutanı Mazlum Abdi ve Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara bir araya gelerek bir anlaşma imzaladılar.
BM Milletler Genel Sekreteri Guterres, iki taraf arasındaki yakınlaşmaya ilişkin, "Şam liderliği ile Kürt bölgeleri liderliği arasındaki diyalogdan umutluyum" dedi.
Rudaw
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.