1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Barrack: Suriye hükümeti ve Kürtler arasında anlaşmazlık var
Barrack: Suriye hükümeti ve Kürtler arasında anlaşmazlık var

Barrack: Suriye hükümeti ve Kürtler arasında anlaşmazlık var

Suriye’de Ahmed Şara hükümeti ile SDG arasında “tek ordu mu, ayrı birim mi?” pazarlığı sürüyor

A+A-

2011 yılında başlayan Suriye iç savaşı Orta Doğu'daki bütün dengeleri neredeyse sarstı. Doktor lakaplı Beşar Esad'ın rejimi ise geçtiğiz yıl düştü, Esad Rusya'ya kaçarken bölgede yeni bir dönem başladı ülkenin yeni lideri Ahmed Şara oldu. Şam'da iki yıl tıp okuduktan sonra, ABD'nin Irak'ı işgalini izleyen süreçte El Kaide'ye katılmak için Irak'a gitti.

Profile göre örgütte hızla yükseldi ve Irak El Kaidesi'nin kurucusu Ebu Musab ez-Zerkavi'nin yakın çevresine girdi. ABD daha önce Colani'nin yakalanması için 10 milyon dolar ödül koymuştu.

HTŞ'yi terör örgütü olmaktan çıkardılar

Suriye'de Aralık ayından bu yana yönetimde olan Hayat Tahrir eş-Şam (HTŞ), bu hafta ABD'nin "terör örgütleri" listesinden çıkarıldı.

HTŞ, El Kaide'yle bağlantısı nedeniyle birçok ülkenin benzer listesinde bulunuyor. Türkiye, HTŞ'yi 'terör örgütleri' listesinden henüz çıkarmadı. BBC Türkçe'de yayınlanan bir analize göre Türkiye, HTŞ'nin Suriye'de siyasi gidişatı ne ölçüde kontrol edebileceğini izliyor.

ABD: Suriye'de anlaşmazlık var

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Suriye'de merkezi hükümet ile Kürtlerin, güçlerini birleştirme konusunda hala anlaşamadıklarını söyledi. Amerikan Associated Press (AP) haber ajansına konuşan Barrack, taraflar arasında hala fikir ayrılığını olduğunu bildirdi.

Barrack ayrıca bu fikir ayrılığının Suriye'de yeni hükümet yıllarca süren iç savaş sonrası kontrolünü sağlamlaştırmaya çalışırken sürekli engel teşkil ettiğini vurguladı.

AP'nin haberine göre SDG yeni Suriye ordusunda ayrı birim olarak varlığını sürdürmek istiyor. Şam yönetimi ise SDG'nin lağvedilmesinden ve üyelerinin orduya katılmasını talep ediyor. Barrack'ın bu konuyla ilgili görüşleri ise şöyle:

'Bu iki taraf arasında hala büyük bir sorun. Bu konuda bir ilerleme sağlandığını düşünmüyorum Bence bu tip şeyler küçük adımlarla gerçekleşir çünkü ilerleme sağlanması güven, bağlılık ve anlayışa dayalıdır.
Bir süredir ayrı yaşayan ve belki de bir süredir düşmanca bir ilişki yaşayan iki tarafın güveni adım adım inşa etmeleri gerekir'

Suriye kanadı ne diyor?

Suriye SDG'nin ayrı birim olarak kalmasına kesinlikle karşı. Çoğunluğunu Kürt Halk Savunma Birlikleri'nin (YPG) oluşturduğu SDG, anlaşmayla Suriye'de yeni yönetiminin kurumlarına entegre olmayı kabul etmişti, ancak bu anlaşma henüz yürürlüğe girmedi.

AFP'nin Suriye'nin resmi televizyonu El-İhbariye'ye dayandırdığı haberine göre, Suriye hükümetinden bir yetkili, Şam yönetiminin görüşmelerde "Tek Suriye, Tek Ordu, Tek Hükümet" prensibine bağlı kaldığını söyledi.

Hükümet yetkilisi ayrıca Suriye'nin bölünmesini ya da federasyonu ilkesel olarak reddettiklerini belirtti.
Aynı yetkili, "Suriye ordusu tüm vatan evlatlarını birleştiren ulusal bir yapıdır. SDG'nin Suriyeli savaşçılarının entegrasyonuna da açıktır" dedi.

Kaynak: Gazete Oksijen

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.