Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kurulan Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu geçen hafta, Abdullah Öcalan ile İmralı Adası’nda görüşme yapılmasına karar vermişti. Komisyonun AK Parti, MHP ve DEM Parti’den belirlenen üç temsilcisinin dün adaya gidip gitmediği ise tüm gün boyunca bir muamma olarak kaldı.
Dün sabah saatlerinden itibaren Ankara kulisleri, heyetin İmralı’ya gidip gitmediği haberleriyle çalkalandı. Heyette yer alan isimler arasında AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız ve DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit bulunuyordu.
GÜN BOYU BELİRSİZLİK: “GİTTİK Mİ, GİTMEDİK Mİ?”
Mezopotamya Ajansı heyetin sabah saatlerinde İmralı’ya gidip döndüğünü duyurdu; T24’e konuşan DEM Parti kaynakları da ziyareti doğruladı. Ancak aynı saatlerde İlke TV’ye konuşan AK Partili Hüseyin Yayman, iddiaları açık bir dille yalanladı:
“Bu bilgi yanlış. Ben adaya gitmedim, kimin gittiğini de bilmiyorum. Bilginin doğruluk payı yoktur.”
Bu açıklama, gün boyunca “Heyet gerçekten gitti mi?” sorusunu gündemin merkezine yerleştirdi.
TBMM AKŞAM SAATLERİNDE DOĞRULADI
Belirsizlik, ancak akşam saatlerinde Meclis Başkanlığı tarafından yayımlanan resmi “bilgi notu” ile son buldu. Açıklamada, komisyonun 21 Kasım’daki kararına uygun olarak 24 Kasım 2025’te heyetin İmralı Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu’na gittiği bildirilerek ziyaret resmen doğrulandı.
Açıklamada, Öcalan’dan örgütün kendini feshetme ve silah bırakma çağrıları ile Suriye’deki 10 Mart mutabakatı konusunda detaylı beyanların alındığı ifade edildi. Meclis, sürecin “bölgesel perspektifte olumlu ilerletilmesi” yönünde değerlendirmeler yapıldığını vurguladı.
YAYMAN’DAN BU KEZ DOĞRULAMA GELDİ
TBMM’nin açıklamasından saatler sonra AK Partili Hüseyin Yayman’dan bu kez farklı bir açıklama geldi. Gazeteci İsmail Saymaz’a konuşan Yayman, İmralı’ya gittiklerini ve görüşmeyi gerçekleştirdiklerini doğruladı:
“Feti Yıldız ve Gülistan Koçyiğit’le beraber komisyon olarak İmralı adasına gittik ve görüşmeyi gerçekleştirdik.”
Bu sözler, gün boyu yaşanan çelişkili açıklamaların ardından tartışmalara yeni bir boyut ekledi.