PKK’den Komisyonu'na çağrı: ‘Öcalan Meclis'e getirilmeli’

Örgüte yakın bir televizyon kanalına konuşan Duran Kalkan, Abdullah Öcalan ile 25 günü aşkın bir süredir herhangi bir görüşme olmadığını ve İmralı'daki durum hakkında bilgilerinin olmadığını belirtti.

PKK üst düzey yöneticilerinden Duran Kalkan, Abdullah Öcalan ile yaklaşık bir aydır görüşme yapılmadığını belirterek, Meclis'te kurulan “Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu”nun çalışmalarının sonuç vermesinin tek şartının Öcalan'ın "fiziki özgürlüğü" olduğunu söyledi. Kalkan, "Öcalan ve heyeti, rehin tutulduğu İmralı'da değil, Meclis'e getirilerek dinlenmelidir" çağrısında bulundu.

Örgüte yakın bir televizyon kanalına konuşan Duran Kalkan, Abdullah Öcalan ile 25 günü aşkın bir süredir herhangi bir görüşme olmadığını ve İmralı'daki durum hakkında bilgilerinin olmadığını belirtti.

Bu tecrit durumunu "rehine pozisyonu" olarak nitelendiren Kalkan, "Bu durum görülmeden, Önder Apo üzerindeki rehine pozisyonunun hala devam ettiği bilinmeden yapılacak her türlü değerlendirme yanlış olur. Hatalı olur. Yapanları yanılgıya götürür" diyerek komisyonun öncelikle bu gerçeği dikkate alması gerektiğini vurguladı.

"Komisyon İmralı'ya gitmemeli, Öcalan Meclis'e gelmeli"

Komisyonun Öcalan'ı dinlemesi gerektiğini, ancak bunun mevcut koşullarda İmralı'da yapılamayacağını savunan Kalkan, şu ifadeleri kullandı:

"Bazıları diyor; 'komisyon İmralı’ya gitmeli'. Ben onu da yadırgadım. Önder Apo İmralı’da rehine konumunda kaldıkça komisyonun bir milim ilerlediğinden söz edilemez. İmralı’ya gidilecek, aynı koşullarda rehin tutulan bir kişiyle görüşülecek. Bunun adı da barış görüşmesi, demokrasi görüşmesi olacak! Böyle olması mümkün değil."

Kalkan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin geçmişteki "Gelsin Meclis'te, DEM Parti grubunda konuşsun" sözlerine atıfta bulunarak, "Herkes Meclis’e gidiyor, komisyon Meclis’te çalışıyor. Önder Apo da heyeti de Meclis’e götürülmeli. Meclis’te yeteri kadar dinlenmeli, yeterince zaman verilmeli. Ancak böyle olursa komisyon doğru ve yeterli çalışmış olur" dedi.

Hükümete "Kürt karşıtı politika" eleştirisi

Kalkan, komisyonun kurulmasını olumlu karşıladıklarını ve devletin ciddi yaklaşması durumunda sürece stratejik yaklaştıklarını belirtirken, AK Parti’nin politikalarını eleştirdi.

Hükümetin politikalarının "hala Kürt karşıtı" olduğunu iddia eden Kalkan, Suriye ve Rojava politikasını örnek gösterdi.

Kalkan, "İktidar, Suriye’de demokratik birliği engelliyor. Bütün çevrelerin katılıp demokratik bir Suriye oluşturmasına karşı çıkıyor Kürtler de katılıyor diye. Herkes biliyor ki; Şara (Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara), Hakan Fidan’ın görüşleri temelinde Paris toplantısına katılmayacağını açıkladı. Bu kadar Kürt karşıtı olan bir politika nasıl Kürt sorununu çözer?" diye konuştu.

Kalkan, sürecin her yöne açık olmasının “tehlike barındırdığını” ve “somut adımlar atılması gerektiğini” ifade etti.

Rudaw

Güncel Haberleri

HAK-PAR’dan Kürtçe Konuşma Engeline Tepki
Marketlere 'Cumhur Reyonu' geliyor: 81 ilde geçerli olacak, hepsi maliyetine yakın satılacak
DEM Parti: Komisyondaki farklı bakış açılarının farkındayız
Türkiye, Kürdistan Bölgesi'nden petrol ihracatına yeniden başlanmasına onay verdi
Milli Dayanışma Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu toplantısı sona erdi