Mesud Pezeşkiyan, suikast sonucu hayatını kaybeden Ayetullah Ali Hamaney’in intikamını almayı İran’ın “görev ve meşru hakkı” olarak nitelendirdi. Pezeşkiyan, Hamaney’in suikastını “Şiiler ve Müslümanlara karşı açık bir savaş” olarak tanımlarken, İran’ın İsrail ve ABD’ye yönelik misilleme saldırılarının süreceğini vurguladı.
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, İran'ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney’in şehit edilmesinin ardından yayımladığı taziye mesajında, "İslam ümmetinin büyük komutanının suikastı, dünyanın her yerindeki Müslümanlara, özellikle Şiilere karşı açık bir savaştır" ifadelerini kullandı.
İran Cumhurbaşkanı "İran İslam Cumhuriyeti, bu suçun faillerine ve komutanlarına karşı kan dökmeyi ve intikam almayı görevi ve meşru hakkı olarak görmektedir" dedi.
ABD VE İSRAİL'İN İRAN'A SALDIRILARI
İsrail ve ABD, Tahran ile Washington yönetimleri arasında müzakereler sürerken 28 Şubat'ta İran'a askeri saldırı başlattı.
İran da İsrail'in yanı sıra ABD üslerinin bulunduğu Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn başta olmak üzere bazı bölge ülkelerinde belirlediği hedeflere saldırılarla karşılık verdi.
ABD-İsrail saldırılarında, İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'in yanı sıra çok sayıda üst düzey yetkili öldü.
İran Kızılayı, ülkeye yönelik bombardımanlarda 201 kişinin hayatını kaybettiğini, 747 kişinin de yaralandığını duyurdu.