Malta, eylül ayında Filistin devletini tanıma kararı aldı

Malta hükümeti, kendi saflarında Filistin devletini tanıma yönünde artan baskı altındaydı ve temmuz ortasında sağ muhalefet de derhal tanıma çağrısında bulundu.

Malta Başbakanı Robert Abela dün yaptığı açıklamada, ülkesinin eylül ayında yapılacak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Filistin Devleti'ni tanıyacağını duyurdu.

Abela bu açıklamayı, İngiltere Başbakanı Keir Starmer'ın benzer açıklamasından birkaç saat ve Fransa'nın Filistin devletini tanıma planlarını açıklamasından birkaç gün sonra yaptı. Abela Facebook'ta yaptığı paylaşımda, “Tutumumuz, Ortadoğu'da kalıcı barışın sağlanmasına yönelik çabalarımıza bağlılığımızı yansıtıyor” ifadelerini kullandı.

Malta hükümeti, kendi saflarında Filistin devletini tanıma yönünde artan baskı altındaydı ve temmuz ortasında sağ muhalefet de derhal tanıma çağrısında bulundu. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Avrupa Birliği üyesi olan bu ada ülkesi, Filistin meselesini uzun süredir destekliyor ve iki devletli çözümü savunuyor.

Abela, mayıs ayında Filistin devletini tanıma planlarını ilk kez duyurmuş ve bunun haziran ayında yapılacak Birleşmiş Milletler konferansında gerçekleşeceğini söylemişti, ancak konferans daha sonra ertelendi. İrlanda, Norveç ve İspanya mayıs ayında Filistin'i bağımsız bir devlet olarak tanıdı.

Şarkul avsat

Dünya Haberleri

Lavrov:Kürtler ile Şam arasında arabuluculuk yapmaya hazırız
Olmert: Netanyahu Yargılanmalıdır
Portekiz de Filistin devletini tanıyacağını açıkladı
İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Ülkemizde su krizi ciddi boyutlarda
Almanya: İki devletli çözüm süreci hemen başlamalı