Kürdistan Bölgesi genelinde etkili olan soğuk hava dalgası devam ederken, Meteoroloji Müdürlüğü son 12 saatin verilerini paylaştı. Süleymaniye’nin Helşo nahiyesinde kar kalınlığı 58 santimetreyi bulurken, uzmanlar yılbaşı gecesi bölgeyi etkisi altına alacak yeni bir kar ve yağmur dalgası konusunda uyardı.
Kürdistan Bölgesi Meteoroloji ve Deprem Müdürlüğü, son 12 saatte kaydedilen yağış miktarlarına ilişkin verileri kamuoyuyla paylaştı. Verilere göre, en yüksek kar kalınlığı 58 santimetre ile Süleymaniye’ye bağlı Helşo nahiyesinde ölçüldü. En fazla yağmur ise 17 milimetreyi aşan yağış miktarıyla Duhok’un Zaho ilçesinde kaydedildi.
Buzlanma ve don uyarısı
Müdürlükten yapılan açıklamada, mevcut yağış dalgasının etkisini yitirmeye başladığı, ancak hava sıcaklıklarının hissedilir derecede düşeceği belirtildi.
Açıklamada, "Bu gece ve yarın sabah saatlerinde sıcaklıkların sıfırın altına düşmesi bekleniyor. Erbil kent merkezinde sıcaklık 0 dereceye yaklaşırken; Süleymaniye, Duhok ve Halepçe merkezlerinde sıfırın altına inecek. Soran ve Raperin idarelerinde termometrelerin -3, dağlık bölgelerde ise -6 dereceyi göstermesi ve kuvvetli buzlanma olaylarının yaşanması öngörülüyor" ifadelerine yer verildi.
Mevcut yağışlı havanın pazartesi gecesi itibariyle dağlık bölgelerde aralıklı kar ve tipi şeklinde devam edeceği, Salı günü ise etkisini yitireceği kaydedildi.
Yılbaşında yeni dalga geliyor
Rûdaw’a konuşan Meteoroloji Uzmanı Muhammed Kemal, Salı günü havanın istikrarlı ancak oldukça soğuk olacağını belirtti.
Yeni yıl ile birlikte yeni bir yağış dalgasının geleceğini duyuran Kemal, "31 Aralık Çarşamba gecesi, yeni yıla girerken bölgenin yeni bir kar ve yağmur dalgasının etkisi altına girmesini bekliyoruz. Bu dalganın 2 Ocak Cuma sabahına kadar devam edeceği, özellikle dağlık kesimler ile bazı ilçe ve nahiyelerde kar, diğer bölgelerde ise yağmur şeklinde görüleceği tahmin ediliyor" dedi.
Bölgelere göre kar ve yağmur oranları
Meteoroloji Müdürlüğü'nün pazartesi gecesi saat 21:30 itibariyle yayınladığı son 12 saatlik verilere göre yağış miktarları şöyle gerçekleşti:
Kar Kalınlıkları:
- Helşo (Süleymaniye): 58 cm
- Mergesor (Erbil): 50 cm
- Şerwan Mezin (Erbil): 50 cm
- Hero (Süleymaniye): 40 cm
- Barzan (Erbil): 30 cm
- Hacı Omeran (Erbil): 30 cm
- Basne (Süleymaniye): 30 cm
- Amedi (Duhok): 25 cm
- Şaklawa (Erbil): 25 cm
- Rewanduz (Erbil): 22 cm
- Smilan (Erbil): 20 cm
- Sidekan (Erbil): 20 cm
- Kaladize (Süleymaniye): 20 cm
- Pirmam (Erbil): 18 cm
- Soran (Erbil): 10 cm
- Zaho (Duhok): 3 cm
- Duhok: 1.5 cm
Yağmur Miktarları:
- Zaho (Duhok): 17.2 mm
- Pirmam (Erbil): 14.5 mm
- Erbil: 13.6 mm
- Çemçemal (Süleymaniye): 11.9 mm
- Duhok: 8.9 mm
- Şemamek (Erbil): 7.6 mm
- Süleymaniye: 6.0 mm
Hava Sıcaklıkları (Pazartesi 18:00 itibariyle):
- Süleymaniye: 5°C
- Şemamek: 4°C
- Erbil: 2°C
- Duhok: 2°C
- Zaho: 1°C
- Çemçemal: 1°C
- Pirmam: -1°C