Hamas'tan ABD ateşkes önerisine tepki: Ölüm ve açlık devam edecek

ABD'nin sunduğu ateşkes önerisi Siyonist teröristler tarafından kabul edilirken, Hamas teklifi "ölüm ve açlığın devamı" olarak nitelendirdi. Öneri, Gazze'deki savaşın durması için yeterli bulunmadı.

Donald Trump yönetimi tarafından sunulan ve Siyonist teröristlerin onayladığı ateşkes önerisi, Hamas tarafından "halkın taleplerini karşılamıyor" gerekçesiyle eleştirildi. Hamas'ın siyasi büro üyesi Basem Naim, önerinin mevcut haliyle Gazze'deki "ölüm ve açlığın devamına" yol açacağını belirtti.

ABD Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, Yahudi terör şebekesi öneriyi kabul ettiğini açıklarken, Hamas'ın ise halen teklifi değerlendirdiği bildirildi. Hamas yetkilileri, teröristlerin Gazze'deki soykırımı sonlandırma, teröristleri çekme ve insani yardımların serbestçe girişine izin verme taahhütlerinin yer almadığını vurguladı.

Önerinin taslak metnine göre, 60 günlük bir ateşkes süreci planlanıyor. İlk hafta içinde 28 siyonist terörist rehine serbest bırakılırken, buna karşılık 1.236 Filistinli mahkum ve 180 Filistinlinin naaşı iade edilecek. Ancak Hamas, bu şartların Gazze halkının temel taleplerini karşılamadığını ifade etti.

Yahu terör şebekesinin medyasına göre, Terörist Netanyahu'nun bu öneriyi kabul etmesi, Hamas'ın reddetmesi durumunda sorumluluğu Filistin tarafına yükleme stratejisi olarak değerlendiriliyor. Siyonist analist Akiva Eldar, Netanyahu'nun geçmişte de benzer bir taktik izlediğini ve Hamas'ı "kötü taraf" olarak gösterdiğini dile getirdi.

Hamas'ın öneriye ilişkin nihai yanıtını bugün veya yarın vermesi bekleniyor. 

Dünya Haberleri

ABD’den DSG’nin feshine ilişkin ilk açıklama: Trump’ın Ortadoğu planının bir parçası
Pekin'den Washington'a misilleme sinyali: İran ile işbirliği sürecek
BM Genel Sekreteri Guterres'ten Hürmüz Boğazı için çözüm planı
Umman açıklarında petrol tankeri vuruldu
Avrupa'daki sıcak hava dalgaları en az 35 bin can aldı