El-Arabiya haber ajansı Halep’te Suriye ordusu ile Kürtlerin öncülüğündeki Demokratik Suriye Güçleri (DSG) arasında yaşanan çatışmaların ardından tarafların ateşkes konusunda uzlaştığını bildirdi. Ateşkes, Şeyh Maksud ve Eşrefiye mahallelerinin çevresinde meydana gelen silahlı çatışmaların ardından sağlandı.
Suriye Genelkurmay Başkanlığı, DSG’ye ait ateş kaynaklarının hedef alınmasının durdurulması talimatını verdi. DSG ise “Şam hükümetine bağlı grupların saldırılarına karşılık verme faaliyetlerini durdurduklarını” açıkladı.
Savunma Bakanlığı: Hedef değişikliği yok
Suriye resmi haber ajansı SANA’nın aktardığına göre, Savunma Bakanlığı Genelkurmay Başkanlığı, “DSG’ye ait bazı ateş kaynaklarının etkisiz hale getirilmesinin ardından hedef almanın durdurulması” yönünde emir çıkardı.
Savunma Bakanlığı Basın ve İletişim Dairesi, ordunun herhangi bir şekilde kontrol hatlarını değiştirmeyi hedeflemediğini vurgulayarak, “Suriye Arap Ordusu halkı koruma sorumluluğu çerçevesinde hareket etti ve yalnızca ateş açılan noktalara karşılık verdi” ifadelerini kullandı.
DSG’den karşılık vermeme kararı
DSG de yaptığı açıklamada, “devam eden ateşkes temaslarına yanıt olarak güçlerimize, Şam hükümetine bağlı grupların saldırılarına karşılık verilmemesi yönünde talimat verildiğini” duyurdu.
Siviller etkileniyor, göç sürüyor
Çatışmalar sırasında Halep Sağlık Müdürlüğü, DSG’nin Halep kent merkezini hedef alan saldırıları sonucu 2 kişinin hayatını kaybettiğini, 8 kişinin yaralandığını açıkladı. Yerel medya ise bölgeden ailelerin göç etmeye devam ettiğini bildirdi.
SANA, DSG’nin Eşrefiye Mahallesi’nden Şeyhan ve Lirmun kavşakları yakınındaki iç güvenlik noktalarını hedef aldığını, çatışmalar nedeniyle sivillerin ve sivil savunma gönüllülerinin yaralandığını aktardı. Güvenlik gerekçesiyle Antep–Halep yolu da geçici olarak ulaşıma kapatıldı.
Karşılıklı suçlamalar
DSG, Suriye ordusunun ağır ve orta silahlarla mahallelere saldırdığını öne sürerken, Savunma Bakanlığı bu iddiaları reddetti. Bakanlık, DSG’nin güvenlik güçlerine ani saldırı düzenlediğini ve ordunun yalnızca ateş kaynaklarına karşılık verdiğini bildirdi.
Suriye Acil Durumlar Bakanı Raid el-Salih ise DSG saldırılarında sivil savunma ekiplerinden iki kişinin yaralandığını açıkladı ve bu tür saldırıların “uluslararası insancıl hukukun açık ihlali” olduğunu vurguladı.
Siyasi gerilim sürüyor
Çatışmalar, Suriye Dışişleri Bakanı Esad Şeybani’nin Türk mevkidaşı Hakan Fidan ile düzenlediği ortak basın toplantısında yaptığı açıklamaların gölgesinde yaşandı. Şeybani, DSG’nin 10 Mart’ta imzalanan ve güçlerin devlet kurumlarına entegre edilmesini öngören anlaşmayı uygulamakta ağır davrandığını söyledi.
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da DSG’nin entegrasyon konusunda isteksiz davrandığını belirterek, bu durumun Suriye’nin birlik ve bütünlüğü açısından ciddi bir sorun oluşturduğunu ifade etti.