Gergerlioğlu: Silah bırakma süreci ağır ama olumlu ilerliyor

.

- DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Rûdaw TV’nin gece bültenine canlı bağlanarak çözüm sürecine dair dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

PKK’nin silah bırakma sürecine ilişkin "çok gecikmeyeceği" bilgisini paylaştı. Sürecin Meclis'te kurulacak bir komisyonla daha kapsayıcı bir zemine oturduğunu vurgulayan Gergerlioğlu, bu defa çözüm sürecinin farklı ilerlediğine dikkat çekti.

"Silah bırakma süreci sembolik adımlarla başlayabilir"

Gergerlioğlu, sürecin ağır ama olumlu ilerlediğini ifade ederek şu değerlendirmeyi yaptı:

"Barış süreci yürüyor. Belki biraz ağır yürüyor ama olumlu yürüyor. Silah bırakma ile ilgili bazı haberler var. Bunlar çok net değil. Fakat çok gecikmeyeceği yönünde bilgiler de var. Zamanın tarihi tam bilemiyoruz fakat çok uzak değil ve silah bırakma konusunda şu anda ciddi bir sorun görünmüyor."

Silah bırakma görüntüleri konusunda basında çıkan haberlere de değinen Gegerlioğlu "Son görüntü bu ve mutlaka ilk önce belki sembolik olarak, daha sonra fiili olarak bu süreçler yaşanacak. Evet, silah bırakmanın yaklaştığına dair işaretler bunlar. Çünkü görüşmeler yoğunlaştı ve ciddi görüşmeler bunlar" dedi.

"Barzani’nin katkısı önemliydi, Kalın’ın temasları da öyle"

Sürece katkı sunacak aktörlere ve Kürdistan Bölgesi’nin rolüne ilişkin gelen soruyu ise Ömer Faruk Gergerlioğlu şöyle yanıtladı:

" Bölgede Sayın Barzani'nin de katıldığı görüşmeler süreci yaşanmıştı ve sürecin en sağlıklı bir şekilde yürümesi için Sayın Barzani de katkıda bulunacağını ifade etmişti. Sayın İbrahim Kalın'ın görüşmeleri de önemlidir. Son dakika haberi olarak medyaya düştü ve son derece önemli bir şekilde takip ediliyor. Son derece önemli bir gelişme ve sanırım silah bırakma meselesindeki son sorunlar konusunda görüşmeler yapılıyor."

"Meclis komisyonu tarihi bir rol oynayacak"

Gergerlioğlu, Meclis’te kurulması planlanan çözüm komisyonunun önemine işaret ederek şunları söyledi:

"Meclis Başkanı Sayın Numan Kurtulmuş, konu ilk gündeme geldiğinde biraz soğuk davranıyordu. Fakat sürecin olumlu ve motive bir şekilde gittiğine dair bir işaret olarak Meclis'te bu komisyon kurulması konusunda sıcak bir hava oluştu. Ardından Sayın Kurtulmuş, Mecliste grubu olan partileri davet etti ve bir mutabakat sağlanması çağrısı yaptı.

Bu partiler arasında İYİ Parti'nin bir karşı duruşu var. Fakat diğer partiler komisyona sıcak bakıyor. Genel bir mutabakat var ve komisyonla ilgili adımlar atılıyor. Yoğun bir görüşme trafiği yaşanıyor. Sayın Kurtulmuş'un da bu konuda samimi olduğunu düşünüyorum. İktidarın da ilk başta biraz çekingen olan tavrını değiştirdiğini ve komisyonun aşamaları konusunda adımlar atmaya başladığını görüyoruz.

Bu komisyon basit bir komisyon olmayacak. Tüm partiler bu komisyona ayrıntılı şekilde hazırlanıyorlar. Belki yasal, belki anayasal bazı hazırlıklar da yapacak ve sürecin en sağlıklı, Meclis'in sahipleneceği şekilde yürümesini sağlayacak."

"Bu defa Meclis zemininde, kuşatıcı bir yaklaşım var"

Gergerlioğlu, önceki çözüm süreciyle bu süreci karşılaştırarak yeni dönemde daha kapsayıcı bir yöntemin izlendiğini belirterek,  "İlk çözüm sürecinde iki taraf arasında gizli görüşmeler gibi bir görünüm vardı. Ama bu dönem bu hata yapılmıyor ve tüm Meclis'i kapsayan kuşatıcı bir komisyon fikri ve fiili ağırlık basıyor. Bununla ilgili mutlaka önemli gelişmeler olacak. Şu anda ne olacağını bilmiyoruz ama barış tek bir kişiyi bile dışarıda tutmayacak" ifadelerini kullandı.

"Barış tüm kesimleri kapsayacak"

Barış sürecinin tüm kesimleri kapsayacağını dile getiren DEM Parti Milletvekili, "Bakın çok net bir cümle söylüyorum. Barış olduğu zaman ortada kalan tek bir kişi bile olmayacak ve hepsi için formüller düşünülüyor, planlanıyor. Ne olduğunu tam bilmiyorum ama bu konuda önemli planlamalar yapıldığını az çok tahmin ediyoruz, görüyoruz. Hiç kimsenin bu süreçlerde mağdur olacağını zannetmiyorum. Herkes kendisine göre bir şey alır. Belki herkesin kendi tam istediği olmaz ama karşılıklı bir mutabakat olur. Bu noktada ben, PKK yetkilileri için de... Belki AK Parti ve MHP'nin insan hakları ve demokrasi anlayışlarında bir değişiklik yok, gerçek neyse onu söyleyeyim. Fakat Ortadoğu konjonktürü açısından kesin, net bir karar aldıklarını düşünüyorum " dedi.

"Devlet adım atmak zorunda: Cezaevleri, TMK, anayasa"

Devletin barışa giden yolda atması gereken adımlar olduğunu belirterek "Devletin önemli adımlar atması gerekiyor. İlk önce cezaevindeki hasta mahpuslar, yaşlılar için adımlar atılmalı. Cezaevlerine sık sık gidiyorum. Türkiye'de Meclis'te cezaevlerini en çok ziyaret eden milletvekiliyim. Binlerce mahpusla görüştüm. 10. yargı paketi sonrasında önemli bir değişiklik görmedim. Ekim ayında taahhüt edilen yeni yargı paketinde mutlak surette siyasi mahpuslar için gelişmeler olmalı. Bir güvenlik devleti anlayışından uzaklaşıp hukuk devletine kavuşmak istediklerini gösteren TMK’da değişiklik gerekiyor. Aynı zamanda anayasal vatandaşlık ilkesiyle ilgili, ana dilde eğitimle ilgili anayasal adımların atılması gerekiyor" şeklinde değerlendirdi.

"Kamuoyuna açıklanmayan mutabakatlar olabilir"

Kamuoyuna açıklanmayan mutabakatların da olduğunu düşündüğünü dile getiren Gergerlioğlu, "Somut bir garanti görünmüyor ama biz İmralı görüşmelerindeki tüm detayları bilemiyoruz. Orada mutlaka bir düzlem üzerinde mutabakat sağlanmıştır. Her şey açıklanmıyor. Ama ben Öcalan’ın son derece rahat olması hasebiyle bu tür garantilerin alındığını düşünüyorum" dedi.

"Kürtler, Türkiye’nin asli vatandaşı olarak çözümde yer almak istiyor"

Yeni anayasa tartışmalarına da değinen Gergerlioğlu, Kürtlerin taleplerine işaret etti:

"Demokratik, özgürlükçü bir anayasa bizim de temennimiz. Zaten bu süreç Türkiye sınırları içinde, Kürtlerin de eşit vatandaş kabul edileceği bir durum içinde kabul edildi. Yani Kürtler özellik ya da bölünme tercihi yerine, Türkiye'nin asli vatandaşı olma tercihini kabul ettiler. Bu süreç çözüm süreci başlamadan önce Erdoğan ve Numan Kurtulmuş’un dilinde anayasa ifadesiyle gündeme geldi. Bu da çözüm sürecine hazırlık olarak değerlendirilebilir. Anayasayı değiştirme noktasında bir kesinlik ve samimiyet görüyorum. Ama içeriği noktasında eksik kalabilecek hususlar olabilir. Temennimiz, yarım bir iş olmaması. En az 20 milyon Kürt’ün temel hakları iade edilsin ve sorun tamamen ortadan kalksın."

"Toplumdaki milliyetçilik de çözümü geciktiriyor"

Türkiye’deki milliyetçi tutumların süreci geciktirdiğini dile getiren Gergerlioğlu bu konuda şu değerlendirmede bulundu:

 "Devlet uygulamalarıyla yıllardır Türkiye toplumunda önemli bir Türk milliyetçileşmesi var. Bu da toplum açısından da sorunun çözümünü geciktiriyor. Bu nedenle eşit ve adil bir hayatın kurulması kolay değil. Zaman ve dönüşüm gerektiriyor.

"PKK radikal adım attı, devletin bahanesi kalmadı"

Birisinin radikal adım atması gerekiyordu ve PKK burada önemli bir adım attı. Barış için devletin bahane edemeyeceği bir şeyi ortaya koyuyor. Devletin de artık adım atması gerekiyor. Çözüm süreci yıkıldıktan sonra çok aşırı milliyetçi sözler sarf etmiş ve barışa dönülmeyeceğini ifade etmişti. Şu an bu sözlerini yedi ve barışa döndü. Bu da önemli bir adımdır."

"Muhalefetin tavrı süreci belirleyecek"

Sürecin başarısında muhalefetin tavrının da önemli olduğunu dile getiren DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu  "Muhalefet AK Parti'nin getirdiği teklife nasıl bakacak, bu önemli. Eğer muhalefetten olumlu bakışlar gelirse belki 400’ü bulabilir. DEM Parti ile bir anlaşma olursa bu konuda zorlanma olmaz. Gördüğümüz bu. Erdoğan tüm eleştirilere rağmen şu an demokrasiden çok gücüyle bu devleti elinde tutuyor. Antidemokratik uygulamalarına karşı da gücünü acımasızca kullanıyor. Onu durduran bir güç yok. Bu nedenle oldukça güçlü bir durumda ve önü açık" dedi.

Güncel Haberleri

Karikatür provokatörleri tutuklandı
'CHP AĞZI BOZUK SOKAK EŞKIYALARININ DA OYUNCAĞI HALİNE GELDİ'
Marmara’da deprem; İstanbul sallandı!
Arıkan'dan doğalgaz zammı tepkisi: Her şeye zam var emekliye, işçiye yok
MİT Başkanı Kalın’dan Kürdistan Bölgesi’ne ziyaret