Bakan Şimşek: Vergide adaleti sağlayacağız

.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı bir televizyon programında Türkiye ekonomisine ve son dönemdeki gelişmelere dair açıklamalarda bulundu. İç ve dış kaynaklı sarsıntılara rağmen ekonominin tekrar toparlanma sürecine girdiğini söyleyen Şimşek, alınan önlemlerin olumlu sonuçlar verdiğini belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Son dönemdeki dalgalanmalara rağmen toparlanma sürecine girildiğini belirten Şimşek, vergi düzenlemeleriyle adaleti sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

Son birkaç ayda hem içeride hem de dışarıda yoğun bir dönemden geçildiğini ifade eden Şimşek, "Paniklemeden, uluslararası normlar çerçevesinde hareket ettik. Programımız, zorlu koşullara rağmen etkili bir sınav verdi" dedi. Döviz rezervlerinin mart ayındaki seviyelere yeniden ulaştığını, Borsa İstanbul'da ise yüzde 98’lik toparlanma yaşandığını vurguladı.

"HAYAT PAHALILIĞIYLA MÜCADELE ÖNCELİĞİMİZ"

Ekonomi programının temelinde enflasyonla mücadele olduğunu belirten Şimşek, yıl sonu enflasyon beklentisinin yüzde 24 ila 29 arasında olduğunu, 2025'te bu oranı yüzde 20'nin altına çekmeyi hedeflediklerini açıkladı. Özellikle kira fiyatlarındaki artışın enflasyonda belirleyici unsur haline geldiğini, büyükşehirlerde geçim zorluklarının temelinde konut kiralarının yer aldığını söyledi.

"ŞİRKETLERDE CİDDİ BOZULMA YOK"

Konkordato ve karşılıksız çek sayılarıyla ilgili kamuoyunda oluşan olumsuz algının abartılı olduğunu dile getiren Şimşek, konkordato ilan eden firmaların toplam özel sektör cirosundaki payının yüzde 1’in altında olduğunu söyledi. Tahsil edilemeyen ticari kredi oranının yüzde 1,6 seviyelerinde olduğunu hatırlatarak, bunun geçmiş yıllardaki ortalamaların altında kaldığını ekledi.

Kamuoyunda sıkça tartışılan vergi politikalarına da değinen Şimşek, hedeflerinin gelir dağılımında adaleti sağlamak olduğunu belirtti. “Bizim amacımız çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınmasını sağlamak” diyen Şimşek, kurumlar vergisinde ve finans sektöründe artışa gittiklerini ancak gelir vergisi oranlarında değişiklik yapılmadığını vurguladı.

Türkiye'nin vergi yükünün gelişmiş ülkelere kıyasla hâlâ düşük olduğunu belirten Şimşek, "Vergilerin milli gelire oranı bizde yüzde 23,5 seviyesindeyken, bu oran Avrupa Birliği ülkelerinde yüzde 40, OECD ortalamasında ise yüzde 33,9 seviyesinde" açıklamasında bulundu.

"ENFLASYON DÜŞSE DE FİYATLAR SABİT KALMAZ"

Enflasyonun düşmesinin, fiyatların gerileyeceği anlamına gelmediğini hatırlatan Bakan Şimşek, “Geçen yıl 100 lira olan bir ürün, enflasyon yüzde 40 ise bu yıl 140 lira olur. Bizim hedefimiz fiyat artış hızını yavaşlatmak ve alım gücünü korumak” dedi.

Son dört-beş ayda yoğun bir mesai harcandığını belirten Şimşek, ekonomide yaşanan sarsıntıların etkilerinin sınırlı tutulduğunu, önümüzdeki dönemde daha güçlü ve istikrarlı bir yapının inşa edileceğini söyledi.

EKONOMİ Haberleri

Bakan Şimşek'ten Moody's'in kredi notu kararına ilk yorum
Moody's, Türkiye'nin kredi notunu yükseltti
Faiz oranı 300 baz puan indirildi
Kamu işçilerine 3. zam teklifi sunuldu: İşte detaylar
TÜİK: Mayıs ayında ücretli çalışan sayısı arttı