Bağdat: Erbil ile kalıcı çözüm için hukuk ekibi kuruldu

.

Irak Hükümet Sözcüsü Basim el-Avvadi, Bakanlar Kurulu'nun Kürdistan Bölgesi'ndeki memurların Haziran ayı maaşlarının ödenmesi karşılığında, Erbil yönetiminin 120 milyar dinarlık petrol dışı geliri teslim etmesi şartıyla karar aldığını duyurdu.

Bugün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından bir basın toplantısı düzenleyen Avvadi, "Bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısında, federal hükümet ile Kürdistan Bölgesi Hükümeti arasındaki mali yükümlülüklere ilişkin bir bakanlık raporu sunuldu" dedi.

Avvadi, alınan kararı şöyle açıkladı:

"Bakanlar Kurulu, Maliye Bakanlığı'nın Kürdistan Bölgesi'nin 2025 yılı Haziran ayı maaşlarını ödemesine karar verdi. Kürdistan Bölgesi Hükümeti'nin de Bakanlar Kurulu'nun 24636 sayılı kararı uyarınca 120 milyar dinarlık petrol dışı geliri teslim etmesi gerekiyor."

Kalıcı çözüm için hukuk ekibi kuruldu

Hükümet sözcüsü, temel anlaşmazlıkları çözmek amacıyla Bakanlar Kurulu'nun yeni bir adım attığını da belirtti. Avvadi, petrol dışı gelirlerle ilgili yasal sorunları netleştirmek için bir hukuk ekibi kurulmasına karar verildiğini söyledi.

Karara göre, hukuk ekibinde Irak Başbakanı Hukuk Danışmanı, Irak Bakanlar Kurulu Genel Sekreterliği Hukuk Dairesi Başkanı, Irak Maliye Bakanlığı temsilcisi ve Federal Mali Denetim Divanı temsilcisi yer alacak.

Basim el-Avvadi, bu ekibin "Kürdistan Bölgesi Hükümeti'nin Bağdat'taki temsilciliği ile koordinasyon içinde" çalışarak petrol dışı gelirler meselesine kalıcı bir yasal çözüm bulacağını söyledi.

Avvadi, mevcut diğer ortak komitelerin de çalışmalarına devam edeceğini ekledi.

Erbil: "Transfer işlemlerine yarın başlıyoruz"

Bu kararın ardından Kürdistan Bölgesi Maliye Bakanlığı'ndan bir kaynak, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, gerekli adımların atılacağını teyit etti.

Kaynak, "Yarın 120 milyar dinarın gönderilmesi için işlemlere başlıyoruz. Bu işlem, paranın toplanması ve ardından Irak Maliye Bakanlığı'nın hesabına aktarılmasından oluşuyor" dedi.

Aynı kaynağa göre, ödeme emri yazısı Irak Maliye Bakanlığı'na gönderildiği anda, 120 milyar dinar da bakanlığın hesabına yatırılacak.

rudaw

Dünya Haberleri

İşgal planını devreye sokan katil İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyine saldırılarını artırıyor
Kabil'de otobüsün devrilmesi sonucu 25 kişi öldü
Trump: Cinayet işleyenler hakkında idam isteyeceğiz
Katil İsrail'in kıtlığı dayattığı Gazze'de son 24 saatte 3 kişi daha açlıktan hayatını kaybetti
Avustralya İran'la diplomatik ilişkileri kesti