ABD basını: İran’a yönelik olası saldırı için CENTCOM’a hazırlık emri verildi

.

ABD Savunma Bakanlığının, İran’a yönelik büyük çaplı askeri operasyon ihtimaline karşı ABD Merkez Komutanlığına (CENTCOM) hazırlıklarını tamamlaması talimatı verdiği öne sürüldü. Axios’un ABD’li yetkililere dayandırdığı habere göre Donald Trump henüz saldırı konusunda nihai kararını vermedi.

ABD Savunma Bakanlığının, İran’a yönelik olası yeni bir askeri operasyon için CENTCOM’a hazırlık emri verdiği iddia edildi.

Axios’un ABD’li yetkililere dayandırdığı haberine göre Pentagon, birkaç gün önce CENTCOM’a İran’a karşı büyük çaplı askeri operasyonların yeniden başlatılması ihtimaline yönelik hazırlıklarını tamamlaması talimatını verdi.

Haberde, talimatın herhangi bir saldırı tarihi içermediği ve ABD Başkanı Donald Trump’ın henüz nihai kararını vermediği belirtildi. Hazırlıkların, İran’ın nükleer tesisleri, enerji altyapısı ve diğer stratejik noktalarına yönelik kapsamlı saldırı seçeneklerini içerebileceği aktarıldı.

Pentagon’dan bir yetkili Axios’a yaptığı açıklamada, Savunma Bakanlığının görevinin başkana askeri seçenekler hazırlayıp sunmak olduğunu söyledi.

Beyaz Saray’dan bir yetkili ise Trump’ın tüm seçenekleri değerlendirdiğini belirterek ABD’nin Hürmüz Boğazı üzerindeki kontrolü ve İran ekonomisindeki zayıflama nedeniyle güçlü bir konumda olduğunu savundu.

Saldırı için seçim takvimi iddiası

The Atlantic’in haberine göre Trump yönetimi, İran’a yönelik olası saldırıların 3 Kasım’da yapılacak ABD Kongre ara seçimlerinden önce gerçekleştirilmesi seçeneğini de değerlendiriyor.

Haberde, Trump’ın ulusal güvenlik ekibinin İran konusunda Camp David’de saatler süren bir toplantı yaptığı ve askeri seçeneklerin ele alındığı belirtildi. Axios da Trump’ın üst düzey ulusal güvenlik yetkililerinin Camp David’de İran ve Yemen’deki gelişmeleri görüştüğünü bildirmişti.

ABD ile İran arasındaki diplomatik görüşmelerde ise henüz ilerleme sağlanamadığı aktarılıyor. Bölgedeki arabulucuların, Tahran’ın Washington’ın nükleer anlaşma önerisine vereceği yanıtı beklediği belirtiliyor.

İsrail ile koordinasyon iddiası

Axios’a göre Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile son günlerde iki kez görüştü. Haberde, ABD ve İsrail arasında İran konusunda askeri koordinasyonun arttığı öne sürüldü.

İsrailli kaynaklara göre ise Washington’da İran’a yönelik büyük çaplı askeri operasyonların yeniden başlatılması ihtimali konusunda görüşmeler yoğunlaşmış durumda. Kaynaklar, ABD ara seçimlerinden önce operasyon başlatılması ihtimalinin düşük görüldüğünü ancak tamamen dışlanmadığını, seçimlerden sonra ise bu ihtimalin artabileceğini savundu.

Olası yeni bir operasyonun İsrail seçimlerini de etkileyebileceği belirtiliyor. İran’ın bir saldırıya balistik füzelerle karşılık verme ihtimali, bölgedeki gerilimin yeniden tırmanabileceği endişelerini artırıyor.

Trump yönetiminin önündeki seçenekler arasında diplomatik görüşmelerin sürdürülmesi ile askeri operasyonların yeniden başlatılması bulunurken, ABD Başkanı henüz nihai kararını açıklamadı.

Dünya Haberleri

Husiler: Riyad'daki Kral Halid Havalimanı'nı balistik füzeyle hedef aldık
Ölümcül "Süper El Nino" alarmı: 1950’den bu yana en büyüğü geliyor
Rusya balistik füze ile Ukrayna'nın başkentini vurdu
Fransa’da büyük eğitim protestoları
Guterres’ten Gazze İçin Kalıcı Ateşkes Çağrısı