1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Türkiye'den ABD Kongresi'ndeki kınama kararına yanıt
Türkiye'den ABD Kongresi'ndeki kınama kararına yanıt

Türkiye'den ABD Kongresi'ndeki kınama kararına yanıt

ABD'de Temsilciler Meclisi'nin Dış İlişkiler Komitesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın korumalarının karıştığı kavgayı kınayan bir tasarıyı onayladı. Türkiye karara tepkili. Dışişleri, "gerçekleri çarpıtan bir karar" diyor.

A+A-

                                    

ABD Temsilciler Meclisi'nin Dış İlişkiler Komitesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın korumalarının Washington'da karıştığı kavgayı kınayan bir tasarıyı kabul etti.

Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan karar sonrası yaptığı yazılı açıklamada, Erdoğan'ın korumalarının göstericilere müdahalesinin 'mazur görülemez' olduğunu söyledi. Ryan, anayasal haklarını kullanan masum sivillere yönelik şiddet nedeniyle önemli bir müttefik ve NATO üyesi olan Türkiye'nin özür dilemesi gerektiğini belirtti.

      ♦        ABD Türkiye'ye kınama kararı

      ♦        McCain: Ben olsam Büyükelçi’yi kovardım

      ♦       Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği konutu önünde kavga

Kararın alınmasının ardından Cumhuriyetçi Komite Başkanı Ed Royce'dan da bir açıklama geldi. Royce, "Bu tasarı, vatandaşlarımızın hakkını hiçbir hükümetin çiğnemesine göz yummayacağımızı Türkiye'ye göstermek açısında açık bir mesaj olacaktır" dedi.

"Gerçekleri çarpıtan yanlı bir karar"

ABD'deki Dış İlişkiler Komitesi tarafından alınan karar tasarısına Türkiye'den tepki geldi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Müftüoğlu tarafından yapılan açıklamada "Gerçekleri çarpıtan yanlı bir karar tasarısı alelacele oylanarak kabul edilmiştir. Söz konusu tasarıyı reddediyoruz" denildi.

Açıklamada konuyu Temsilciler Meclisi'nin gündemine taşımanın meselenin çözülmesine yardımcı olmayacağı da vurgulandı. 

Senatörlerden Tillerson'a mektup

Demokratlardan ve Cumhuriyetçilerden oluşan bir grup senatör ise ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'a mektup gönderdi. Mektupta, korumaların diplomatik dokunulmazlığının kaldırılması için Türk hükümetine baskı yapılması istendi.

Bu, koruma krizi sonrası Tillerson'a giden ilk mektup değil. 30 senatör hafta içerisinde gönderdikleri mektupta korumaların tutuklanarak yargılanmasını talep etmişti.

 

DW

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.