
Kürt yayınevlerine ait 109 kitap yasaklandı
Türkiye’de son 4 yıl içerisinde Kürt yayınevlerine ait 109 kitap yasaklandı.
Türkiye’de son 4 yıl içerisinde Kürt yayınevlerine ait 31’i Kürtçe olmak üzere toplam 109 kitap farklı gerekçelerle yasaklandı. Bazı yayıevlerine de yasaklanan kitaplar nedeniyle para cezası kesildi.
J&J Yayınları da 4 kitabı farklı gerekçelerle yasaklanan yayınevleri arasında yer aldı.
Rûdaw’a konuşan J&J Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Azad Zal, “İçinde Kürt savaşçıların fotoğraflarının olduğu ve ‘Kürdistan’ kelimelerinin geçtiği kitaplarımızın tamamını götürdüler. Kobani ile ilgili 2 kitabımızı da götürdüler. ‘Niye götürüyorsunuz?’ diye sorduk. Bize ‘içinde devlet için tehlikeli olan yasak ifadeler geçiyor’ yanıtını verdiler” dedi.
En çok kitapları yasaklanan yayınevleri arasında Aram Yayınları ilk, Avesta Yayınları ikinci sırada yer alıyor. Avesta Yayınları ise yasaklanan bazı kitapların uluslararası doktora tezleri olduğunu belirtiyor.
Avesta Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Abdullah Keskin, “Her birisi ülkelerinde tanınmış üniversitelerde doktora tezi olarak hazırlanmış. Daha çok İngilizce ve Fransızca’dan çevrilmiş. Normal şartlarda Türkiye’deki yasalara göre bu kitaplara karşı dava açılması da söz konusu değil. Ama maalesef bu ülkede işler birbirine karıştığı için bir polis, savcı ya da hakim Kürtlerle ilgili bir şeyi yasaklayabiliyor” ifadelerini kullandı.
Kürt Dil ve Kültür Ağı da kitap yasaklarına dikkat çekmek için Kürt Uluslararası Yazarlar Birliği (PEN) ile birlikte hazırladıkları raporu Avrupa Birliği (AB) kurumlarına gönderecek.
Kürt PEN Genel Sekreteri Ömer Fidan, “Elimizdeki belge ve tespitlerimiz Türkiye’nin yükümlülüklerini yerine getirmediğini gösteriyor. Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler ve UNESCO da imzaladığı anlaşmalar çerçevesinde yükümlülüklerini yerine getirmiyorlar. Bu raporlarla onlara yükümlülüklerini hatırlatmak ve Türkiye’ye de yükümlülüklerini yerine getirmesi için baskı uygulamalarını sağlamak istiyoruz” diye konuştu.
Bazı yayınevlerine de yasaklanan kitaplar nedeniyle para cezası dau uygulanıyor. Sitan Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Kahir Bateyi’ye Roboski ile ilgili bir kitap nedeniyle 33 bin 750 lira ceza kesildi. Kitabın yazarına da 3 yıldan fazla hapis cezası kesildi.
Kitap yasakları devam ediyor
En son bu hafta Şehit Peşmerge Komutanı Dr. Said Çürükkaya’nın yaşamını konu alan “Dr. Said Dağların Kilidini Kaybettik” romanı yasaklandı.
İstanbul Basın Savcılığı’nın talebi ve İstanbul 2 Nolu Asliye Ceza Mahkemesi’nin kararıyla Doz Yayınları’ndan çıkan ve yazarlığını Selim Çürükkaya’nın yaptığı “Dr. Said Dağların Kilidini Kaybettik” romanı yasaklandı.
Doz Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Köroğlu Karaaslan’a kitabın Kürtçe ve Türkçe baskıları için 20’şer bin olmak üzere toplam 40 bin lira ceza kesildi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.