1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Ziraat Bankası Genel Müdürü Çakar Demirören'e verilen kredi için konuştu
Ziraat Bankası Genel Müdürü Çakar Demirören'e verilen kredi için konuştu

Ziraat Bankası Genel Müdürü Çakar Demirören'e verilen kredi için konuştu

Ziraat Bankası Genel Müdürü Çakar, Demirören Grubuna verdikleri 750 milyon dolarlık kredinin geri ödenmediğine ilişkin iddialara ilk kez yanıt verdi. Çakar, “Kredi canlı hesaplarda izleniyor. Kredilerde mevzuat neyi gerektiriyorsa aynısını bu krediye de u

A+A-

Sedat Peker'in açıklamalarıyla yeniden gündeme gelen Ziraat Bankası'nın Demirören Grubuna verdiği 750 milyon dolarlık krediyle ilgili iddialara uzun bir sessizliğin ardından ilk kez açıklama geldi. Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, kredinin geri ödenemediği, teminatının da zayıf kaldığına ilişkin iddialara TBMM KİT Komisyonunda kısmen yanıt verirken kredinin takibe düşmediğini ifade etti.

Medya kredisi canlı hesaplarla izleniyor

Genel Müdür Alpaslan Çakar, grubun ismini vermeden ‘medya kredisi' diye ifade ettiği kredinin akıbetiyle ilgili olarak, “Söz konusu firmanın kredisi canlı hesaplarda izlenmektedir. Bankacılık usul ve kuralları aynen bu firmaya da uygulanmaktadır” dedi.

Daha detaylı açıklama yapmak isteyen Çakar'ın konuşması KİT Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş tarafından sık sık kesildi. Başkan Savaş, hemen her cümlesinde Çakar'ı üstü kapalı olarak uyarıp sorulara yazılı yanıt vermesini istedi.

Ziraat Bankasının 2017-2018 yılı hesaplarının görüşüldüğü TBMM Kamu İktisadi Teşekkülleri (KİT) Komisyonu Ziraat Bankasının, Aydın Doğan'ın medya grubunu Demirören Grubuna satışıyla ilgili verdiği 750 milyon dolarlık kredi tartışmalarına sahne oldu.

Muhalefetten soru yağmuru

CHP Milletvekilleri Deniz Yavuzyılmaz, Atila Sertel ve Kemal Zeybek başta olmak üzere muhalefet partileri, komisyona gelen Ziraat Bankası yönetimini soru yağmuruna tuttu.

Milletvekilleri çiftçiden esirgenen 750 milyon dolarlık kredinin tek başına bir gruba siyasi telkinle verildiğini, teminatının çok düşük kaldığını, kredinin geri ödenip ödenmediğinin ise bilinmediğini söylediler.

Kredinin akıbetine ilişkin detaylı açıklama yapılmasını isteyen komisyon üyeleri, kamuoyunun gerçekleri mafya liderinden değil doğrudan banka yönetiminden duyması gerektiğini söylediler.

Milletvekilleri, Virgin Adalarında Mehmet Emin Karamehmet'in şirketine Turkcell hisseler için ödendiği söylenen 1.6 milyar dolarlık krediyle ilgili açıklama da talep ettiler.

Takipte değil canlı hesaplarda

Vekillerin sorularının ardından söz verilen Ziraat Bankası Genel Müdürü Çakar, Demirören Grubunun ismini vermeden yaptığı açıklamada kredinin canlı hesaplarda izlendiğini belirterek 750 milyon dolarlık kredinin takibe düşmediği ya da batık krediler arasına alınmadığı mesajını verdi.

Çakar, “Medya kuruluşuyla ilgili bir konu çok gündeme getirdi. Ziraat Bankası inşaat, enerji ya da hizmet sektörlerinde olduğu gibi medya sektörüne de kredi verebilir. Burada ifade edilen söz konusu medya firması da bu kapsamda kredi verilmiş bir firmadır. Söz konusu firmanın kredileri canlı hesaplarda izlenmektedir. Ancak şunu belirteyim, bankamız bu firmaya da bütün müşterilerinde olduğu gibi bankacılık usul ve esaslarının gerektirdiği çerçevede muamele etmektedir. Bu kredinin tabii olduğu bankacılık kuralı ne ise bu kredi için de aynısı uygulanmaktadır” dedi.

Tahsilat başladı mı?

Komisyon Başkanı Savaş, “Peki” diyerek Çakar'ın sözlerini bitirmesini isterken muhalefet milletvekilleri, “Yani tahsilat başladı mı, firma taksitleri ödemeye başladı mı?” diye sordular. Çakar, bu soruya yanıt vereceği sırada Başkan Savaş, “Sayın Genel Müdür söyleyeceğini söyledi. Karşılıklı konuşmayalım” diyerek Çakar'ın daha açıklama yapmasına izin vermedi.

Başkan Savaş'ın sorulara yanıt vermesi için mikrofonunu açtığı Alpaslan Çakar'ı konuşmaya başladığı ilk andan başlayarak sık sık ‘Sorulara yazılı yanıt verebilirsiniz. Peki teşekkür ediyorum' diye uyarması dikkat çekti.

Virgin yerine 'bir ada' 

CHP'li Deniz Yavuzyılmaz, Demirören kredisinin yanı sıra Ziraat Bankasının Virgin Adalarında Mehmet Emin Karamehmet'in şirketine Turkcell hisselerinin devri için 1 milyar 636 milyon dolar kredi verdiğini, bu kredinin akıbetinin de bilinmediğini söyledi.

Yavuzyılmaz, Çakar'a, bu kredi nedeniyle Ziraat Bankasının ne kadar zarar ettiğini sordu. Çakar, cevap bölümünde açıklama yaparken, Sayıştay raporlarında geniş yer tutan bu krediyle ilgili, Virgin Adaları ismini hiç kullanmadan “Bir adadaki krediye ilişkin soru da geldi. O kredi kapanmış bir kredidir. O kredi tahsil edildi” dedi.

Tarımı kurgulayan banka değiliz

Genel Müdür Çakar, Ziraat Bankasının çiftçi yerine daha çok şirketleri desteklediğine yönelik eleştirilere ise ilgin bir yanıt verdi. Çakar, “Ziraat Bankasının kuruluş noktası tarımdır. Ancak Ziraat Bankası sadece tarımı kurgulayan bir banka olmaktan çıkmıştır. Tarım dışındaki sektörleri de kredi vermektedir” dedi.

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.