1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Zilan: : Kürt Sorunu kardeşlik perspektifiyle çözülmez
Zilan: : Kürt Sorunu kardeşlik perspektifiyle çözülmez

Zilan: : Kürt Sorunu kardeşlik perspektifiyle çözülmez

Ahmet Davutoğlu’nun yakında ilan edeceği siyasi partinin kurmayları arasında adı geçen gazeteci Bayram Zilan K24’e açıklamalarda bulundu.

A+A-

 

Partinin 16 Aralık tarihinden önce kurulacağını ifade eden Zilan, Kürt sorununun uluslararası boyutta ve dört parçadaki Kürtlerle birlikte çözülebileceğini söyledi.

 

Kürt sorununun Türkiye’nin en önemli meselesi olduğunu sözlerine ekleyen Zilan, sorunun kardeşlik perspektifiyle değil, eşit yurttaş perspektifiyle çözüleceğini söyledi.

Kurulacak partinin tüm partilerle görüşeceğini kaydeden Zilan, “Bu siyasi hareket bir kere hiç kimseye önyargılı davranmayacak. Türkiye’de parti kurma izni almış, partileşmiş tabelasını asmış ve hazineden yardım alan ya da almayan ama resmi olarak İçişleri Bakanlığı’nın onayladığı bütün siyasi partilere karşı hiçbir önyargımız olmayacak. Onlarla oturacağız. Legal siyaset yapan partilerle ilgili hiçbir önyargımız olmayacak, hepsiyle oturacağız ve hepsiyle müzakere edeceğiz. Hepsiyle istişarenin koşullarını arayacağız” ifadelerini kullandı.

HDP ve İYİ Parti ile de görüşeceklerini dile getiren Zilan, şunları aktardı:

“Kürt meselesi artık sadece Türkiye’nin meselesi değil. Özellikle Suriye’deki ve Irak Kürdistan’ındaki gelişmelere baktığımız zaman ve İran’daki Kürtleri de işin içine koyduğumuz zaman biz bir Ortadoğu ölçeğinde Kürt meselesine karşı bir bakış geliştireceğiz. Yani dört parçadaki Kürtler bağlamında ele alacağız konuyu. Bizim için Kürt meselesi uluslararasılaşmış bir meseledir. Biz böyle bakacağız ve kalıcı bir çözüm böyle gelir. İstanbul’da yaşayan bir Kürt için bir şey söylediğiniz zaman ya da Diyarbakır, Van için bir şey söylediğiniz zaman bunun desibeli Erbil’de de aynıdır, Süleymaniye’de de Duhok’ta da, Kobani’de, Rojava’da da aynıdır.”

Kürt Sorunu’nu çözmek için partilerinin elinden geleni yapacağını aktaran Zilan, “Bu meseleyi gerçekten Türkiye’nin gündeminden kopartmak ve tamamen çözmek için, kimseyi kandırmadan çözeceğiz. Radikalse radikal, çok radikal demokrat bir yaklaşımsa o, neyse, ama önyargılardan arınarak, arındırarak çözmek için meseleyi elimizden geleni yapacağız ve bu konuda milliyetçi reflekslere ya da etnik reflekslere kurban etmeden bu meseleyi çözeceğimizi söyleyeyim” dedi.

Parti içinde farklı kesimlerden isimlerin olacağını ifade eden Zilan, “Fakat ilan edildiğinde haftaya biz şunu göreceğiz, yani birçok Kürt’ün toplumda tanınan birçok Zaza’nın ve bölgede siyaset yapmış tanınan insanların olduğunu göreceğiz. Bunların içinde Alevileri de göreceğiz. Kurucular kurulunda partinin içeriğini ve ağırlığını temsil eden isimlerin Türkiye’nin bir mozaiği olduğunu göreceğiz; içerisinde Roman göreceğiz, içerisinde öğrenci göreceğiz; içerisinde kadın, genç göreceğiz; Zaza göreceğiz, Türkmen göreceğiz, Boşnak göreceğiz, Rumeli’den gelenleri göreceğiz. Türkiye’nin tam bir fotoğrafı olacak. Tam bir tarih vermeyeyim ama 16 Aralık’tan önce duyurulması söz konusu” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.