1. YAZARLAR

  2. Yaşar ÖZKAN

  3. Yüzyılın Sonunda İnsanın Söylediği En Büyük Yalan, Kendisine Söylediği Yalandır
Yaşar ÖZKAN

Yaşar ÖZKAN

Yazarın Tüm Yazıları >

Yüzyılın Sonunda İnsanın Söylediği En Büyük Yalan, Kendisine Söylediği Yalandır

A+A-


"Allah’ı unutan ve bu yüzden Allah’ın da onlara kendilerini unutturduğu kimseler gibi olmayın. Onlar yoldan çıkan kimselerdir.''(Haşr:19)

Yabancılaşma kavramını ilk felsefe tarihine koyan Hegel"dir. Marx da ardılı olarak sosyal ve iktisadi hayatla ilişkilendirerek kavramı genişletmiştir.

Yabancılaşma; özne ile nesnenin yada bilinç ile şeyler arasındaki ilişkinin bozulmasıdır, bir nevi öznenin ötekileşmesidir. Sosyal bilimcilerin ortak görüşüne göre, bireysel sorumluluktan kaçan insan, toplumsallaşır, toplum da bireyin ahlakını, kişiliğini alır. Marx'a göre üretim süreçlerine giren insanın öznesi ile nesnesi arasında sıkışıp kalır ve gittikçe kendine yabancılaşmaya başlar.

19. yy iktisadi ve toplumsal süreçleri, toplumları "mal toplamaya, harcamamaya ve tüketmemeye yönlendirir. Ancak 20.yy'dan sonra toplumsal ve iktisadi ilişkiler düzeni yani çağdaş kapitalizm insanları bol tüketime, tüketim toplumu haline dönüştürmüştür. Bu da insanları ve toplumları gittikçe kendi yarattığı nesnelerin tutkulu köleleri haline getirmiştir. Yenilenen nesiller taklitçi, hedonizmi ön plana çıkaran kimliksiz ve kişiliği elinden alınmış mumyaya dönüştürülmüştür.

Müslüman dünyaya genel bir bakış: insanlığa bir umut olacak Müslüman toplum genel itibariyle bu mevcut hali, sanki bu dinin ruhunu kaybetmiş gibi bir görüntü veriyorlar. Öyle görünuyor ki dünya insanlarını köleleştirmeye çalışan bu kapitalist egemen güçler en çok Müslüman kişiliklerde bir etki bırakmış durumda. Çünkü direnmeyi bırakan, anlamlı hiçbir çabanın içinde olmayan, dinin ruhuna göre davranmayan, kendine yalan söyleyerek kandıran, ahlakı yozlaşan, kendine ve toplumuna yabancılaşan bir kişi görünümünde davranıyor.

Halbuki bu dinin özünde Allah'a teslim olmanın ilk koşulu Allah'tan başka herşeyi, herkesi tüm nesneleri, heva ve hevesleri tapınılmaktan çıkarıp önce bir 'La' demek ve Allah'tan başka güçlere direnmektir.  Allah'ın düşmanlarına karşı savaşıp mücadele etmektir.
Yoksa, Allah muhafaza, aynı o zaman ki Mekke'li müşriklerin yaptığı gibi kendi kendimizi kandırarak yarattığımız helvadan putlar gibi, işimize geldiği zaman taparız, işimize gelmediği zaman yemek niyetine tüketiriz.

O yüzden Allah'ın bize öğrettiği gibi dosdoğru olmalıyız. Allah sadece bize namazda dosdoğru olun demiyor, namazınız nasıl dosdoğruysa, hayatınız da dosdoğru olsun diye emrediyor. Bu idrakle mesajı tam algılamak ve hayatımızı bu minvalde yaşamak zorundayız. Yoksa tüm dünyaya Müslüman olduğumuzu haykırsak  boşuna. Önemli olan Allah"a karşı Mümin olduğumuzu ispatlamaktır. O zaman görülecektir ki  Hak Teala, dürüst ve erdemli toplumları nasıl yücelttiyse, şimdiki takvalı toplumları da yüceltecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.