1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yurtsever Demokrat İttifak’ın Aldığı Oy Sayısı
Yurtsever Demokrat İttifak’ın Aldığı Oy Sayısı

Yurtsever Demokrat İttifak’ın Aldığı Oy Sayısı

Türkiye’de pazar günü gerçekleşen yerel seçimlere “Yurtsever Demokrat İttifakı” adıyla katılan Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) ile Kürdistan Sosyalist Parti’nin (PSK) aldığı oy oranı netleşti.

A+A-

 

31 Mart’ta gerçekleşen seçimlerde, 8 ayrı yerde aday gösteren PAK-PSK ittifakı, resmi olmayan sonuçlara göre 4 bin 500’ü aşkın oy aldı.  

 

K24’e konuşan PSK Genel Başkanı Mesut Tek, farklı ve üçüncü bir yolun var olduğunu göstermek için seçimlere katıldıklarını vurgulayarak, amaçlarının ‘oy politikası’ olmadığını söyledi.

Seçimlerde temel sloganlarının “Ne kayyum ne hendek olduğunu söyleyen Tek, şunları ifade etti:

“Biz seçimlere Kürtlerin hendek ve kayyum politikalarına mahkûm olmadıklarını, bir başka ve farklı bir sesin ve üçüncü bir yolun daha bulunduğunu fiiliyatta göstermek için seçimlere katıldık. Bu nedenlerden dolayı temel sloganımızı ‘Ne kayyum ne hendek’ olarak belirledik. Özcesi, iki yanlış siyasetten birisini tercih etmek zorunda olmadığımızı, bir başka politikanın daha bulunduğunu ve bunun da yurtsever, katılımcı ve demokrat olması gerektiğini söylemek temel amacımızdı.”

Seçim çalışmaları süresinde karşılaştıkları durumları değerlendiren Tek, “Seçim çalışmalarında benim gördüğüm ve şahidi olduğum şey, Kürtlerin temel ulusal taleplerinde ısrarlı olduklarıdır” diyerek, “Bununla birlikte son ekonomik krizin etkileri, zamlar, işsizlik ve çeşitli bahanelerle hükümet tarafından aşından işinden edilme de Kürtlerin şikâyet ettiği konuların başında geliyor” ifadelerini kullandı.

Tek, yeni dönemde de PAK ile çalışmalara devam edeceklerini ifade ederek, “Seçmen PSK ve PAK’a daha fazla çalışmaları gerektiğini, HDP’ye de vesayet politikasına karşı dirençli olmasını ve bugüne kadar yürüttüğü politikayı gözden geçirmesi gerektiği mesajını verdi” dedi.

“BEKLENTİNİN ALTINDA AMA DAHA BAŞINDAYIZ”

PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik ise, Yurtsever Demokrat İttifakı olarak seçimlerde aldıkları oyların, beklentilerinin altında olduğunu ifade ederek, bunun kendileri için bir başlangıç olduğunu kaydetti.

Özçelik, “Bundan sonrası, parti olarak seçim öncesi kitlelerle kurmuş olduğumuz ilişkileri daha da geliştirmeye dönük bir çalışma içinde olacağız. Yeni bir anlayış, çalışma ve örgütlenme tarzı ile halkımıza alternatif olmanın çabası içinde olacağız” dedi.

Özçelik, seçim sürecinde bölgede üç alternatifin var olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Türk devletinin tekçi anlayışını savunan partiler; hendek, barikat siyasetini destekleyen ve Kürt oylarını Türkiyeci entegrasyon siyasetinde eritmeye çalışan HDP ve Kürt ve Kürdistan davasının temsilcisi, savaşa, kayyuma ve hendeklere hayır diyen Yurtsever Demokrat İttifakı vardı.”

KÜRT SİYASETİ İÇİN YENİ ALTERNATİF

Seçim süresi boyunca Kürtlerin genel talepleri doğrultusunda bundan sonra yapacakları çalışmaları hakkında Özçelik şöyle sıraladı:

“Kürdistan siyasetinde ayrı bir ses ve alternatif olarak, çok sesliliği, çok renkliliği geliştirmek, toplumun farklı sesleri tanımasını, iç demokrasi ve birbirini kabullenme zeminlerini güçlendirmek. Kitle içi çalışmalar, halkımızın gösterdiği sıcak ilgi ve 4 il ile 4 ilçede gece gündüz sokakta, meydanlarda, çarşı-pazarda, evlerde, köylerde halkımızla iç içe oluşumuzla çok sesli, çok renkli siyaset için iyi bir alt yapı hazırladığımız düşünüyorum. İyi bir oy alarak Kürdistan siyasetinde bir iç balans oluşturmanın ilk adımlarını atmak istedik.”

Özçelik ayrıca, AKP-MHP ittifakı gibi CHP-İYİ Parti ittifakının savunduğu ‘Tek devlet, tek millet, tek vatan, tek toprak’ yaklaşımlarına karşı çıktıkları gibi, HDP’nin de ‘demokratik cumhuriyet, demokratik ulus, ortak vatan’ siyasetine karşı olduklarını ifade ederek, bu yanlış politikaları Kürtlere anlatacaklarını söyledi.

ADAYLARIN ALDIĞI OYLAR

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sait Aydoğmuş: 1171 oy

Mardin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Abdulkadir Demir: 817 oy

Batman Belediye Başkan Adayı  Mehmet Feyyaz Ekmen: 730 oy

Muş Belediye Başkan Adayı Ali Ziver Çakı: 463 oy

Diyarbakır/Kayapınar Belediye Başkan Adayı Ahmet Zeki Ekinci: 495 oy

Diyarbakır/Bağlar Belediye Başkan Adayı Hidayet Fidan: 300 oy

Diyarbakır/Yenişehir Belediye Başkan Adayı Ramazan Kahramaner: 244 oy

Mardin/Kızıltepe Belediye Başkan Adayı Şehmus Ünal: 347 oy

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.