1. YAZARLAR

  2. Mustafa Karaalioğlu

  3. Yurt sorunu ve yurdun temel sorunu
Mustafa Karaalioğlu

Mustafa Karaalioğlu

Yazarın Tüm Yazıları >

Yurt sorunu ve yurdun temel sorunu

A+A-

Bir ülke düşünün her şehre bir üniversite yetmedi iki, üç üniversite yapıyor. Binalar, binalar, tesisler, kampüsler dikiyor. Kontenjan üzerine kontenjan ekliyor. Herkese profesörlük; profesörlüğün rüyasında göremeyecek adamlara da rektörlük bahşediyor. Üniversite sayısıyla, öğrenci sayısıyla övünüyor. Övündükçe bir üniversite, birkaç bina daha dikiyor.

Türkiye’nin müthiş atılım yapan üniversite sisteminin özeti budur. Bu güzel tablo yurt sorunu gibi önemsiz bir konuyla bozulmasa iyi olurdu!

Sayısı 200’ü aşıp giden, öğrencisi 8 milyona varan, binaları saymakla anlatmakla hiç bitmez üniversitelerin akademik kalitesini bir yana bırakalım. Bir yana bırakalım demek, umutsuzluktandır. Çare yok zira… Bir üniversitemizin dünyada ilk 500’e girebilmesi, akademisyenlerimizin uluslararası bilimsel makale atfında en azından İran’ı geçebilmesi veya hangi kritere vurursanız vurun akademik kaliteye dair bir işaret bulabilmek boşa çaba olduğundan konuşmak faydasız. Direnen birkaç okul, hala bilim yapmaya çalışan birkaç saygın bilim insanı hariç tablo böyledir. O yüzden geçtik bu faslı… Bu kadar üniversiteye bu kadar kontenjana ve bu kadar üniversite mezununa rağmen hala bazı sektörlere eleman yetiştirmeyi unutmuş olmamızı da geçtik. Bir alanda ihtiyaçtan kat kat fazla üniversite mezunu varken başka alanları eksik bırakan planlamaya karşı ne söylense nafile. Bu da bir tarafa…

YAZININ DEVAMI

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.