1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yunanistan: Türkiye’ye yönelik yaptırımlar konusunda uzlaştık
Yunanistan: Türkiye’ye yönelik yaptırımlar konusunda uzlaştık

Yunanistan: Türkiye’ye yönelik yaptırımlar konusunda uzlaştık

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısı sonrası açıklama yapan Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, AB’nin, Türkiye'ye bir dizi yaptırım belirleme noktasında geniş ölçüde fikir birliğine vardığını söyledi.

A+A-

 

Edinilen bilgilere göre Fransa, Lüksemburg Estonya, Slovakya ve İsveç gibi ülkeler Yunanistan'ın yaptırım talebine destek verdi. Bunun yanı sıra toplantıda Avusturya müzakerelerin askıya alınmasını dahi talep etti.

Aktarılanlara göre istenilen yaptırımlar finansal zararı olacak sektörel yaptırımlar. Hangi sektörlerin hedef alınacağı ise görüşülmeye devam edilecek. Bu süre içerisinde Yunanistan ile AB Dışişleri Servisi (EEAS) iletişim içerisinde olmaya devam edecek.

Ayasofya'nın müzeden camiye çevrilerek ibadete açılması konusunda da şu ana kadar var olan ılımlı retorik yerine sert bir kınama mesajı yayınlanması konusunda uzlaşıldığı belirtiliyor.

Dendias toplantı sonrası yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Yapılan tartışmaların merkezinde Türkiye'de yükselen otoriteryenizm oldu. Bunun yanı sıra Ayasofya kararı sert şekilde kınanacak ve Türkiye'nin bu karardan dönmesini isteyeceğiz. Ayrıca Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin sebep olduğu ciddi güvenlik ve istikrar sorunlarını da masaya yatırdık. Bu noktada da son derece memnun ayrılıyoruz çünkü Avrupalı ortaklarımızın bizimle ve Kıbrıs ile dayanışma içinde olduğunu gördük."

TÜRKİYE ZİRVE GÜNDEMİNDE OLACAK

Türkiye konusunun bir sonraki devlet liderleri zirvesine taşınması da karara bağlandı ve Joseph Borell'in ilişkilerdeki gerilimi azaltmak bundan sonra atacağı her adımın konsey kararları çerçevesinde olması gerekeceği belirtildi.

Denias'ın ifade ettiğine göre Türkiye'nin ilişkilerde gerilimi arttırıcı hamleler yapmaya devam etmesi halinde Yunanistan acil bir zirve için de ayrıca çağrıda bulunacak.

LİBYA

Libya konusunda da toplantıda Yunanistan dahil birkaç ülkenin Türkiye'nin ambargoyu deldiğine dair raporlar sunduğu aktarılıyor.

Sonuç metninde de Türkiye'ye Libya konusunda yapıcı ve temkinli hareket etmesi çağrısı yapılırken silah ambargosunu delmemesi gerektiği hatırlatılıyor. (Kaynak: euronews)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.