1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. YSK ret gerekçesini açıkladı
YSK ret gerekçesini açıkladı

YSK ret gerekçesini açıkladı

YSK, referandumun "tam kanunsuzluk" gerekçesiyle iptali istemiyle yapılan başvuruları reddetmesinin gerekçelerini açıkladı. Açıklamada “Tam kanunsuzluk koşulları oluşmamıştır. Sandık kurulunun hatasıyla seçmenin oyu yok sayılamaz” ifadeleri yer aldı.

A+A-

 

 

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 16 Nisan 2017 Pazar günü yapılan anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasının, "tam kanunsuzluk" nedeniyle iptali istemiyle yapılan başvuruların reddi kararının gerekçelerini açıkladı. Açıklamada “Tam kanunsuzluk koşulları oluşmamıştır. Sandık kurulunun hatasıyla seçmenin oyu yok sayılamaz” ifadeleri yer aldı.

Gerekçede, YSK'nın "mühürsüz oyların geçerli sayılacağına" ilişkin kararının, henüz sandık sonuçları belirmeden ve tercihler üzerindeki olası etkisi bilinmeden alındığı ve bu kararın, eşitlik ile tarafsızlık ilkelerine de uygun, objektif bir karar olduğu ifade edildi. Gerekçede, "Bu itibarla Kurul kararının, seçimin neticesine tesir eden bir müdahale olarak değerlendirilmesi mümkün değildir" ifadesi kullanıldı.

YSK'nın gerekçesinde, “İddia edildiği gibi filigranlı oyların önceden çalınıp bazı kişilerce ele geçirildiğine yönelik hiçbir ihbar veya şikayet alınmamış, bu hususla ilgili soruşturma açıldığına dair hiçbir bilgi ve belge Kurul'a intikal etmemiştir” denildi.

Mühürsüz oy tartışması

Yüksek Seçim Kurulu’nun referandum yapılırken, mühürsüz oyların da kabul edileceğini açıklaması tartışmalara yol açtı. Mühürsüz oyların geçerli sayılmasına ilişkin kararının gerekçesini açıklayan YSK, "Seçmene yüklenebilecek bir kusur olmamasına rağmen seçmenin oyunun geçerli sayılmamasının, yönetime katılma hakkının özünü ortadan kaldıracak bir sonuç yaratacağı açıktır" ifadelerini kullanmıştı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, YSK'ya referandumun iptali için başvurmuştu. Tezcan, "Baskı ve tehditle alınamayan sonuç YSK devreye sokularak alınmaya çalışılmıştır. Bu seçim meşruiyeti olmayan bir mühürsüz seçimdir" demişti.

Daha sonra referanduma yapılan itirazları görüşen YSK, tam kanunsuzluk nedeniyle halk oylamasının iptaline ilişkin başvuruları reddetmişti.

YSK ayrıca 24 Nisan’da, CHP'nin halk oylaması kesin sonuçlarının Danıştay'a açılan dava karara bağlanana kadar açıklanmaması yönündeki talebini reddetmişti.

Danıştay da reddetti

Danıştay, CHP’nin mühürsüz oy pusulalarının geçerli kabul edilmesine ilişkin YSK işleminin iptali talebiyle yaptığı başvuruyu oy çokluğuyla reddetmişti.

CHP, AİHM'ye gidiyor

Son olarak CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Böke, 16 Nisan'da yapılan referandumla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracaklarını açıkladı.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.