1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. YPJ Komutanı: Türkiye’yle sorunumuz yok
YPJ Komutanı: Türkiye’yle sorunumuz yok

YPJ Komutanı: Türkiye’yle sorunumuz yok

A+A-

ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye ve Batı Kürdistan’ın (Rojava) sınırı arasında 32 kilometrelik bir alanda güvenlik bölge oluşturacağı açıklamasına Türkiye tarafından olumlu karşılanırken, YPG kanadından şartlı destek geldi.   

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ‘uluslararası garantiler verilmesi ve Suriye'nin kuzeyi ile doğusuna yabancı müdahale olmaması’ şartı ile yardım etmeye hazır olduğunu açıklamıştı.

Halk Savunma Birlikleri’ne (YPG) bağlı kadın kolu, Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) Genel Komutanı Nesrin Abdullah, Türkiye’nin olası operasyonlarına karşı uluslararası devletlerin garantör olarak güvenli bölgede yer alması gerektiğini söyledi. 

K24’e konuşan YPJ Komutanı Abdullah, “ABD’nin Suriye ve Rojava’daki sorunlu bölgelerde güvenli bölgenin oluşturulmasına yardımcı olmaya hazırız. Ama bu bölgelerde yaşayan bütün etnik grupları savunmak şartıyla. Hatta bölgeye herhangi bir saldırı ya da operasyon olmasın diye uluslararası ülkeler garantör görevi de üstlenebilirler. En başta da Türkiye’nin saldırılarına karşı” dedi. 

Türkiye için hiçbir zaman sorun olmadıklarını ifade eden Nesrin Abdullah, “Türkiye ile hiçbir zaman bir sorunumuz olmadı. Türkiye’yi komşu bir ülke olarak görüyoruz. Biz hiçbir zaman Türkiye için güvenlik sorunu oluşturmadık. Ayrıca komşu diğer ülkelerle de herhangi bir sorunumuz olmadı. Biz silahlı bir gücüz, bölgemizi ve halkımızı savunuyoruz. Biz Türkiye ve diğer ülkelerle kendi aramızda bir anlayış içerisinde olmak istiyoruz” dedi. 

“TÜRKİYE KENDİ SINIRINDA YPG ROJAVA’DA”

Kobani Kantonu eski Dışişleri Bakan Yardımcısı İdris Nassan ise ABD’nin Batı Kürdistan (Rojava) ile Türkiye sınırına güvenli bölge oluşturulmasını olumlu karşıladıklarını, fakat Türkiye ile birlikte adım atılmasını doğru bulmadığını söyledi.

K24’e konuşan Nassan, “Suriye rejimi, YPG ve uluslararası güçlerin de içerisinde yer alacağı bir anlaşmayla güvenli bölgede yer alabiliriz. Yoksa Türkiye ve diğer diğer komşu ülkelerin içerisinde olacağı bir tampon bölgede yer almayız. Eğer Türkiye kendi sınırlarında, YPG de Rojava sınırlarında ve ikisinin ortasında da uluslararası güçler yer alırsa güvenlik sağlanır herkes kendi sınırlarında kenti toprağını korursa sorun çıkmaz. Yoksa biz Türkiye’ye güvenmiyoruz” ifadelerini kullandı.

REJİMLE GÖRÜŞMELER

Demokratik Suriye Meclisi’nin (DSM) rejimle sürdürdüğü görüşmelerle ilgili olarak Nassan, “Suriye rejimi ile görüşmeler devam ediyor ama olumlu bir adım atılmadı daha. Sebebi ise Suriye yönetiminin krizin çözümü için demokratik adımlar atmıyor olması. Rejim, Suriye’deki bütün toprakları kontrol etmek ve Suriye’yi yeniden 2011 öncesine döndürmek istiyor.

Bütün Suriyeli tarafların sürece katılma hakları vardır. Rejimin de 2011’den önceki sistemden vazgeçmesi gerekiyor. Bütün halkları temsil edecek bir sistemin kurulması lazım. Zaten insanlar mevcut sisteme karşı ayaklandı” dedi. 

Rejim ile DSM arasındaki süren görüşmelerde ABD ile Rusya’nın yaklaşımıyla ilgili olarak Nassan da şunları söyledi:

“Rusya, iki taraf arasındaki görüşmelerin devam etmesini ve Suriye güçlerinin Fırat’ın doğusuna girmesini istiyor. Son gelişmeler, ABD’nin de bizim Suriye rejimi ile ilişkilerimize karşı olmadığını gösteriyor.”

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.