1. HABERLER

  2. KUDÜS

  3. Yıldırım: ABD'nin Kudüs kararı hukuk dışı olacaktır
Yıldırım: ABD'nin Kudüs kararı hukuk dışı olacaktır

Yıldırım: ABD'nin Kudüs kararı hukuk dışı olacaktır

A+A-

 

Güney Kore'de basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başbakan Yıldırım, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararının hukuk dışı olacağını belirtti.

 

Güney Kore'deki temaslarını sürdüren Başbakan Yıldırım, mevkidaşı Lee Nak-yeon ile birlikte basın mensuplarının sorularını cevapladı.

'BÖLGEDEKİ SORUNLARI İÇİNDEN ÇIKILMAZ BİR HALE SOKACAK'

Başbakan Yıldırım, Kudüs'ün başkent olarak tanındığı yönünde Trump'ın bir açıklama yapmamasının hayati öneme sahip olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

'ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ün hukuki statüsünü değiştirecek, ihlal edecek bir açıklama yapacağı yönünde, bugün için bir duyum söz konusudur. Amerika, büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma niyetinde olduğunu ifade ediyor veya İsrail'in başkenti olarak Kudüs'ün tanınması ihtimalinden bahsediliyor. Öyle veya böyle bu iki durum da açıkçası hukuk dışı bir karar olacaktır ve bölgede var olan sorunları da iyice içinden çıkılmaz bir hale dönüştürecektir. Bu yüzden zaman varken, yol yakınken ABD Başkanı'nın bu yönde bir açıklama yapmaması hem bölgenin geleceği hem de küresel barış açısından hayati öneme sahiptir.

Böylesine bir kararın doğuracağı sonuçlar Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açıkça ortaya konulmuştur. Bilindiği gibi Kudüs üç büyük dinin kutsal mekanıdır; İslamiyet, Hristiyanlık ve Musevilik. Dolayısıyla burada herhangi bir emrivakiyle değişiklik yapmak hem uzun süreden beri İsrail-Filistin arasında devam eden ve bir türlü çözüme ulaşmamış Filistin devletinin kurulması yönündeki çabaları da ortadan kaldırmış olacak, diğer yandan yeni bir dinler arası çatışmayı da getirmiş olacaktır.'

Ayrıca Yıldırım, Güney Kore Başbakanı Lee Nak-yeon ile görüşmesinde bölgesel konuları değerlendirme fırsatı bulduklarını belirterek, 'Kuzey Kore'nin nükleer silahlanma hevesi ve BM kararlarına, uluslararası hukuka aykırı kışkırtıcı davranışlarının sona erdirilmesinin ve diyalog yoluyla bölgede barışın sağlanmasının önemini ifade ettik. Türkiye olarak her zaman bu konuda Kore Cumhuriyeti'nin yanında olduğumuzu bir kez daha ifade etmek isterim' ifadelerinde bulundu.

 

 

                  

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.