1. YAZARLAR

  2. Fehmi KORU

  3. Yiğidin hakkını verelim
Fehmi KORU

Fehmi KORU

http://fehmikoru.com/
Yazarın Tüm Yazıları >

Yiğidin hakkını verelim

A+A-

Anayasa Mahkemesi'nin son kararını 'siyasi yenilgi' olarak ilân edenler çıktı. Dış basında “Ak Parti'nin yenilgisi” deniliyormuş bu gelişmeye, içte “Erdoğan'ın ilk siyasî yenilgisi” diyen oldu. Kararın kendisi zaten garip de, olaya böyle yaklaşılması garabeti daha da artırıyor.

Siyasi yarış siyaset zemininde yapılır. Ak Parti bir siyasi parti, Tayyip Erdoğan da bir siyaset adamı... Bir partinin veya bir siyasinin yenilgisinden söz ettiğinizde yenenin de 'siyasî' kimlikli olması gerekir. 22 Temmuz 2007 seçimi bir siyasi yarıştı sözgelimi ve orada Tayyip Erdoğan ile Ak Parti Deniz Baykal ile CHP karşısında galip geldi.

5 Haziran 2008'de ne oldu da 'siyasî bir yenilgi'den söz edilebilsin? Anayasa Mahkemesi siyasi bir kurum değil; ya da karara imza atan yargıçları nasıl siyaset adamı sayabiliriz? Bu sebeple, “AKP yenildi”, ya da “Tayyip Erdoğan mağlup oldu” diyenler mantıken yanlıştalar.

Siyasete Anayasa Mahkemesi'nin bu denli müdahil oluşu da bir başka garabet... Anayasa Mahkemesi siyasetin ancak hakemi sayılabilir. Kararı 'yenme-yenilme' ikilemi içerisinde değerlendirenler Anayasa Mahkemesi'ne hiç de hoş olmayan bir görev yüklemiş oluyorlar. Rakibin yenemediği, ama hakemin sırtını yere getirdiği bir kişiden “Yenildi” diye söz edilebilir mi hiç?

Alınan karara yol açan başvuruyu DSP'yi de yanına alan CHP yapmıştı. “CHP yendi” diyebilir miyiz?

CHP sözcüleri bile mahkemenin başvurularını aynen karara geçireceğini beklemiyor olmalılar ki, pek ortalıkta görünmemeyi veya açıklama gerektiğinde alt perdeden konuşmayı tercih ediyorlar. Ortada “Ak Parti yenildi, CHP yendi” denilecek bir durum olmadığını en iyi onlar görüyor çünkü. Geçmişte birkaç kez buna benzer durumlardan beşuş çehreyle ayrılan CHP'liler, çok kısa bir süre içerisinde sırtlarının yere değdiğini görerek deneyim kazandılar. 'CHP+ordu=iktidar” formülünün olumsuz etkisinden bir türlü kurtulamayan CHP, şimdi de 'CHP+yargı=iktidar' denklemi içerisine konulma ihtimalinden korkuyor olsa gerek...

Konuya güleç yüzle değil de asık suratla yanaşmalarının sebebi budur herhalde.

Siyasi zeminde yürümeyen bir yarışmada Tayyip Erdoğan'la Ak Parti'yi 'mağlup' ilân etmek yanlış, ama yine de bütün bu kargaşadan 'galip' çıkanlar var. Bazı gazeteler ve kanalların aylardır yürüttüğü kampanya başarılı sonuç verdi; bu sebeple ne kadar sevinseler azdır. “411 el kaosa kalktı” manşetinin doğruluğu Anayasa Mahkemesi tarafından onaylanmış oldu.

Bir kısım gazeteler ile köşeleri işgal edenlerin ilk başarısı değil bu. 27 Mayıs 1960 ihtilâli öncesinde “Celal Bayar'ın 103 milyonu” ve “Kıyma makinelerinden geçirilen Harp Okulu öğrencileri” haberleri de o günün basınında çıkmıştı. Haklarını yemeyelim: 27 Mayıs'ta da onlar kazanmıştı. 12 Mart 1971, 12 Eylül 1980 ve 28 Şubat 1997 tarihli bütün darbelerde bazı gazetelerin ve yazarlarının bir biçimde katkıları var.

Lâfı dolandırmaya hiç gerek yok: Anayasa Mahkemesi Meclis'in özgürlükleri pekiştirmek için anayasada yaptığı iki değişikliği geçersiz saydı. Bu, 'bir kısım medya'nın başarısıdır. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın açtığı davadan Ak Parti'yi kapatma kararı çıkarsa, o başarının esas sahibi de onlar olacak... Başsavcının iddianamesinde kanıt olarak kullandığı malzemelerin büyük bölümü bazı gazete ve televizyonlarda çıkan haber ve yorumlar çünkü.

“Yiğidi öldür, ama hakkını yeme” diyen bir gelenekten geliyoruz; bu sebeple haklıya hakkını teslim etmek benim görevim.

Önceki gece herhalde hayatlarının en huzurlu uykusunu uyumuştur o medya organlarının patronu ve gazetecileri; Anayasa Mahkemesi'nin bir sonraki kararının ilân edildiği gece daha da rahat ve huzur içinde uyumayı umut ederek... Yenmişlik duygusunun kendilerine verdiği tam bir tatmin içerisinde...

Halkımız yenildi, onlar yendi. Tebrikler...

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.