1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. Yeni eğitim öğretim yılı başladı
Yeni eğitim öğretim yılı başladı

Yeni eğitim öğretim yılı başladı

A+A-

Türkiye’de 18 milyonun üzerinde öğrenci ve 1 milyonu aşkın öğretmen, 2019-2020 eğitim öğretim yılında ders başı yaptı. Ancak okulların açılması ile birlikte okul ve öğrenci ücretlerindeki artış yine kamuoyu gündeminin başında yer alıyor.

Türkiye ve Kürt kentlerinde yaklaşık 18 milyon öğrenci için ilk ders zili bugün çaldı. 2019-2020 eğitim öğretim yılında okullarda öğrencileri bekleyen bir dizi değişiklik var.

Bu sene 69 ayını dolduranlar isteğe bağlı olarak ilkokula başlayabilecek.Tüm ilköğretim okullarında Milli Eğitim Bakanlığının hazırladığı yeni okul zili çalacak. İlk ve ortaokulda teneffüs süreleri 10 dakikadan 15 dakikaya çıkarıldı.

Ara tatillerde öğrenciler belirlenen temaya uygun eğitimsel ve sosyal faaliyetlere katılacak. Öğretmenler ise okullarda hizmet içi eğitimlerini tamamlayacak.

Okullarda bu yıl ilk kez uygulanacak bir diğer değişiklik, kantinlerde okul gıdası uygulaması. Kalori, doymuş yağ, şeker ve tuz içerikleri açısından belirli kriterlere uygun yiyecek ve içeçeklerin ambalajına "okul gıdası logosu" basılacak. Okul kantinlerinde okul gıdası logosu olmayan yiyecekler satılamayacak.

Okul servislerinde güvenlik önlemlerinin artırılmasına ilişkin yönetmelik ise bir yıl daha ertelendi. Servis araçlarina eksikliklerini tamamlamaları için verilen süre 2020 Eylül'üne kadar uzatıldı.

Velileri endişelendiren okul masrafları

Okulların açılması ile birlikte aileleri ençok ilgilendiren konuların başında gelen okul ve öğrenci masrafları oluyor. Yapılan hesaplamalara göre 2019-2020 eğitim-öğretim yılında aileler için eğitim masrafları önceki yıla göre en az yüzde 17 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, Ağustos ayında yıllık enflasyon yüzde 15,01 oldu. Aynı verilere göre eğitim alanında yıllık enflasyon ise yüzde 17,59 oldu.

Eğitim-İş sendikasının bu ayın başında açıkladığı raporunda, asgari ücretle geçinen bir ailenin bir aylık maaşını, memur maaşı ile geçinen bir ailenin ise aylık gelirinin yarısından fazlasını ilkokula başlayan çocuğunun okula başlama gideri olarak harcadığı belirtildi.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.