1. YAZARLAR

  2. İlhami IŞIK

  3. Yeni durum, yeni politika
İlhami IŞIK

İlhami IŞIK

Yazarın Tüm Yazıları >

Yeni durum, yeni politika

A+A-

Yepyeni bir durumla karşı karşıyayız ve bu yeni durumu eski tip anlayış ve politika ile değerlendirmek, ona göre duruş almak, strateji geliştirmek mümkün değil. Bunun mümkün olmadığı uzun zamandır belliydi. Ancak, IŞİD'in haziran ayı ile beraber Musul'e saldırması ve Irak cehenneminin esas sorumlularından Maliki'nin gitmesi ve yıllardır Maliki'nin kalmasında ısrar eden İran - ABD bloğunun bundan vazgeçmesi yeni durumun en önemli kırılma noktaları oldu. 

Sonrasında IŞİD'in Rojava'ya saldırması, tüm senaryoların "bölgede ayakta kalan ve kalmaya devam eden Kürtlerle stratejik bir birliğe giden Türkiye" üzerine olması ikinci kırılmayı yarattı. Açıktır ki bu saldırılar Türkiye'nin sinir sistemlerine ve varlık nedenlerine yapılan saldırılardır ve çift yönlüdür. Hem Türkiye'yi kıskaca alma, elini kolunu bağlama, barışını dinamitleme, hem de onu IŞİD gibi yaratıklarla bir gösterme. Ve bu konuda da başarı gösterdikleri açıktır.

Durum bu iken, hedef Türkiye ve Kürtler iken, ne yapılmalı?

1. Türkiye özel bir çabayla dünyaya kabul ettirilmeye çalışılan İslamofobiye karşı bütün kurumlarını harekete geçirmelidir. (siyasi,diplomatik,ekonomik, psikolojik, kültürel vs.)

2. Türkiye bu ölümcül saldırılara vesile olan ve İslamofobiye meşruiyet kazandıran IŞİD gibi örgütlere karşı her türlü önlemi almalı ve yaşama olanaklarını ortadan kaldırmalıdır.

3. Türkiye, iç barış ile bölgesel barışın iç içe geçtiğini düşünerek, başta Rojava ve Irak Kürdistan'ı olmak üzere Kürtlere yönelik her saldırıyı kendisine yapılmış bir saldırı olarak görmelidir.

4. Bu yeni devlet politikasına uygun tüm stratejik hamleleri yapacak kurumsal bir dönüşüm için kamuoyunun da desteğini arkasında göreceği adımlar hızlı bir şekilde atılmalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.