1. HABERLER

  2. ARŞİVİMİZ

  3. 'Yeni Anayasa'da son toplantı
'Yeni Anayasa'da son toplantı

'Yeni Anayasa'da son toplantı

Cemil Çiçek, \"Bu komisyonun, yeni sıfırdan bir Anayasa yapamayacağı kanaatindeyim\" diyerek, bu görüşünü partilerin genel merkezlerine yazıyla ileteceğini ve yeni bir yaklaşım gelişmediği sürece komisyonu yeniden toplamayacağını açıkladı

A+A-

Meclis Başkanı Cemil Çiçek, iki yıl bir ayda ancak 60 madde üzerinde anlaşan Anayasa Uzlaşma Komisyonu için final vuruşunu yaptı. Çiçek, üç saat süren toplantının ardından "Bu komisyonun, yeni sıfırdan bir Anayasa yapamayacağı kanaatindeyim" diyerek, bu görüşünü partilerin genel merkezlerine yazıyla ileteceğini ve yeni bir yaklaşım gelişmediği süreci komisyonu yeniden toplamayacağını açıkladı.

Çiçek başkanlığındaki toplantıda komisyonda gelinen aşama değerlendirildi. Üç muhalefet partisinin önerisiyle komisyonun anlaştığı maddeler, partilerin taslakları ve çekincelerini içeren dosyaların internet sitesinden yayınlanması kararlaştırıldı.

LAĞVETME TEPKİSİ

Toplantının sonunda Çiçek, komisyonun sıfırdan yeni bir Anayasa yapamayacağı görüşünde olduğunu, yapılan çalışmalarla ilgili dosyayı ve bu görüşünü parti liderlerine bir yazıyla bildireceğini söyledi. Üç muhalefet partisi buna tepki göstererek komisyonu lağvetme yetkisinin Meclis Başkanlığı'nda olmadığını belirttiler. Muhalefet üyeleri yeni toplantı tarihi isteyince Çiçek, parti liderlerinden farklı bir yaklaşım görmediği sürece artık komisyonu toplamayacağını ve başkanlık etmeyeceğini bildirdi. Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, toplantının ardından, komisyonun geleceğinin liderlerden gelecek yanıta bağlı olduğunu söyledi.

TUTANAK İÇİN TOPLANTI

CHP, MHP ve BDP'li üyeler Çiçek'in kararına tepki gösterdi. CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, "AKP grubu ile Sayın Meclis Başkanı daha önceden Sayın Başbakan'ın talimatları doğrultusunda bu komisyonu sona erdirme kararı verdiklerini görüyoruz. Yalın gerçek budur. Bunun ötesi lafı güzaftır. "Komisyonu lağvetme yetkisinin Sayın Başkan'da olmadığını söyledik. İstiyorsa kendisi görevden çekilebilir. Komisyon protokolü açıktır. Biz parti çekilmediği süreci komisyon devam eder. Biz yarın  saat 15.00'te toplantımızı açacağız. AKP gelmezse ve mazeret de bildirmezse bunu tutanak altına alacağız" dedi.

Çalışma ilkelerine göre bir parti mazeret bildirmeksizin üç toplantıya arka arkaya gelmezse komisyondan çekilmiş sayılıyor. Ancak Meclis Başkanı'nın gündem yapmadığı bir toplantının resmi komisyon çalışması sayılıp sayılmadığı da tartışma konusu olacak.

BDP: AHLAKİ OLMADI

BDP Batman Milletvekili Bengi Yıldız da "Şık, ahlaki olmayan bir yöntemle bu toplantı şekillendirilmiş oldu. Sayın Ahmet İyimaya (AK Parti üyesi) 'Bu komisyon çalışmalarını nasıl hızlandırabiliriz' diye toplantı istemişti. Sayın Meclis Başkanı, kendi iradesini de zorlayan bir iradeyle adeta bu komisyonu bitirmek istiyor. AKP, direkt 'Bitiriyorum' da diyemiyor, dolaylı yoldan Meclis Başkanı üzerinden bitirmeye çalışmak şık değil, ahlaki de değil. O zaman biz diğer karar süreçlerinde nasıl çalışacağız, bu iradeye nasıl güveneceğiz" tepkisini gösterdi.


Kaynak: Ajanslar

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.