1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Yeneroğlu: İfade özgürlüğünü kullananı cezaevine göndermek zorbalık
Yeneroğlu: İfade özgürlüğünü kullananı cezaevine göndermek zorbalık

Yeneroğlu: İfade özgürlüğünü kullananı cezaevine göndermek zorbalık

A+A-

Demokrasi ve Atılımı (DEVA) Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, Twitter hesabından  “Kürdistan” ifadesini içeren mesaj paylaşması nedeniyle Fırat Üniversitesi araştırma görevlisi Hifzullah Kutum’un önce işine son verilmesini ve akabinde cezaevine konulmasını “zorbalık” diye niteledi.

Twitter hesabından konuyu değerlendiren Yeneroğlu: “Kürdistan paylaşımı yaptığı için bir akademisyen sadece hukuksuz olarak görevden uzaklaştırılmamış, aynı zamanda çıkarıldığı mahkemece tutuklanmış! İkisi de yüksek yargı kararlarını gözardı eden hukuksuz uygulamalar. İfade özgürlüğünü kullananı cezaevine göndermek zorbalık” ifadelerini kullandı.

‘Düşüncelerden korkmamalı’

Mahkemenin “siyasi atmosferi” dikkate alarak karar verdiğini kaydeden Yeneroğlu, şu değerlendirmeleri yaptı:

“Anlaşılan üniversite gibi mahkeme de hukuku değil, siyasi havayı koklayarak karar vermenin daha az maliyetli olduğunu düşünüyor.

Mevcut siyasi iklimin gereğini uyguladıklarını kabul etseler de hukuku ezmekle Türkiye'ye hizmet ettiklerini zannetmeleri tam bir zavallılık.

Kürdistan ifadesinden rahatsız olanlar olabilir ancak terör örgütü propagandası olarak değerlendirilmesinin hukuki izahatı yoktur, bu ceza hukukunun konusu değildir.

İfade özgürlüğünün sınırı başkalarının rahatsız olması, tahrik olması olacaksa ifade özgürlüğünün anlamı kalmaz.

Kürdistan ifadesinin kriminalize edilmesi geçmişte yargıya taşınmış ve alt mahkemeler yaygın fobinin sonucu olarak çok direnmiş ama yüksek yargı hiç sürpriz sayılmayacak şekilde fikir özgürlüğü kapsamında değerlendirilmiş doğal olarak.

Yargıtay, AYM ve AİHM'ye göre; terör örgütünün propagandası suçunun oluşabilmesi için örgütün "cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da teşvik edecek şekilde" yapılması zorunludur.

Terör propagandası somut tehlike suçudur. Düşüncelerden korkmamalı! Devlet düşünceyi engelleyerek değil, özgürlükleri genişleterek güçlenir.

Özgürlükçü devlet anlayışının entegrasyon gücü düşünceleri yasaklayan otoriter devlet anlayışının çok ilerisindedir. İnsanlık tarihi şahittir, yeter ki görelim ve cesaret edelim.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.