1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. Yemen Felaketin eşiğinde''kolera salgını 300 bin kişiyi etkiledi''
Yemen Felaketin eşiğinde''kolera salgını 300 bin kişiyi etkiledi''

Yemen Felaketin eşiğinde''kolera salgını 300 bin kişiyi etkiledi''

Yemen'de iç savaşın ve koalisyonun saldırıları yaşam şartlarını etkiliyor ve bu durum salgının yani koleranın toplumsal bir felakete dönüşmesini sağlıyor.

A+A-

 

Yemen’de iki buçuk aydır devam eden kolera salgınına ilişkin veriler korkunç. Verilere göre 300 binin üzerinde insan yakalandı. Ekonomik çöküşün ve kıtlığın da yaşandığı ülkede salgına yakalanan insan sayısı ise her geçen gün artış gösteriyor.



Uluslararası Kızılhaç Komitesi, Yemen’de on haftadır devam eden kolera salgınına ilişkin açıklama yaptı.
Örgüt verilerine göre, şu ana kadar salgına yakalanan insan sayısı 300 binin üzerinde.
ICRC Bölge Yöneticisi Robert Mardini’nin olaya ilişkin Twitter’da paylaştığı mesaj şöyle: Rahatsız edici. Her gün 7 bin artarak ilerleyen 300 binin üzerinde vakayla karşı karşıyayız.
Yemen’deki kolera salgınına ilişkin açıklama yapan Dünya Sağlık Örgütü de 7 Temmuz tarihi itibariyle bin 706 kişinin salgından ötürü hayatını kaybettiğini söylemişti.
Vakaların genelindeki artış hızının geçtiğimiz haftalardan itibaren yarıya inmesine ve en çok etkilenen bölgelerde hastalığın yayılışının yavaşlamasına rağmen diğer bölgelerde salgın hızla artıyor.
Dünya Sağlık Örgütü’nün, su kaybını giderme noktaları ağına ve Yemen’in parçalanmış sağlık sisteminden geride kalanlara dayandırarak yaptığı açıklamada, salgının erkenden fark edildiğini ve ölüm oranını yüzde 0,6’da tutabildiklerini belirtti.


Ekonomik çöküşe sürüklenen ülkede, 30 bin sağlık çalışanı 10 aydan fazla süredir ücretlerini alamıyor. Bu yüzden devreye giren Birleşmiş Milletler, sağlık çalışanlarını salgına karşı savaşmak için oluşturdukları kampanyaya özendirmek için ‘teşvik’ ödemeleri yapıyor. Hastalığın yayılması aynı zamanda doğal bir koruma görevi gören ‘toplum bağışıklaşması’ sayesinde kısıtlanıyor.

omo.jpg
Toplamda kaç kişinin salgından etkilenebileceği ile ilgili bir bilgi yok. Salgının ortaya çıktığı ilk günlerde açıklama yapan Dünya Sağlık Örgütü, ilk altı ay içerisinde 300 bin vaka olabileceğini söylemişti. Ancak 27 Haziran’da gelen açıklamada, karşılaşılan yaklaşık 219 bin vaka kadar bir o kadar vakanın görülebileceği ifade edilmişti.
Bununla birlikte Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerini inceleyen Reuters’a göre ise de bir günde karşılaşılan yeni vakaların ortalaması 6 bin 500 kişiden 7 bin 200 kişiye çıktı.

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.