1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Washington Post: Referandum, Kürdistan'ın kazanımları sağlamlaştıracak
Washington Post: Referandum, Kürdistan'ın kazanımları sağlamlaştıracak

Washington Post: Referandum, Kürdistan'ın kazanımları sağlamlaştıracak

ABD’de yayımlanan Washington Post, 25 Eylül’de yapılacak bağımsızlık referandumunun Kürdistan’ın bölgesel kazanımlarını salamlaştıracağını yazdı.

A+A-

Gazetenin deneyimli iki Ortadoğu uzmanı Morgan Kaplan ve Ramzy Mardini’nin imzasıyla yayınlanan analizde referandumun Bağdat ile ilişkilerde Erbil’in elini güçlendireceğini ve bölgesel anlamda Kürdistan’a kazanç sağlayacağı vurgulandı.

‘Irak’ın Kürdistan’a müdahalesi engellenecek’

“Irak’ın Kürd bölgesi bağımsızlık için oy kullanacak. İşte bilmeniz gereken her şey” başlığıyla verilen analiz yazısında, referandumun Kürdistan’ın bölgesel kazançlarını sağlamlaştıracağı, uluslararası toplumun desteğini kazanmakta önemli bir araç olacağı ve Irak’ın Kürdistan’a herhangi bir şekilde müdahalesinin önünü keseceği dile getirilerek, “Referandum, Kürdistan’da DAİŞ sonrası bağımsızlığın daha güçlü ifade edilmesi için bir yol, kullanılacak oylar bu konuda Kürdlerin elini güçlendirecek” denildi.

Saddam Dönemi’nde demografik değişikliğe uğratılarak Araplaştırılan Kerkük’ün Kürdistan tarafından korunduğu hatırlatılan analizde, referandumun IŞİD’le mücadele ederek kontrol edilen tartışmalı bölgelerdeki Kürd hakimiyetini de daha çok meşrulaştıracağı vurgulandı.

Kürdlerin IŞİD sonrası yaşanabilecek olası bir baskı politikasına karşı hızlı davrandığına dikkat çekilen yazıda, “Kürdlerin tartışmalı bölgelerde yapacağı bağımsızlık yanlısı bir oylama, Amerikan ve Irak’ın bu toprakları Irak kontrolüne geri döndürme çabalarını baltalayacak. Referandumu Eylül 2017’de, Nisan 2018 Irak ulusal seçimlerinden önce yaparak, Kürdler Irak ulusal siyasetinden faydalanma biçimini değiştiriyor” ifadelerine yer verildi.

Kürdistan’ın referandum kararı ile bölgesel ve uluslararası aktörlerin tepkilerini ölçmek istediği de dile getirilen analizde, Washington’un bu kararı “meşru talep” olarak gördüğü ancak somut olarak bir destekte bulunmadığı kaydedildi.

Washington Post’taki yazıda, referandum ve bağımsızlık girişimlerinin IŞİD sonrası Irak’ta şekillenecek olan dengeler açısından önemli bir gösterge olduğu da vurgulandı. 

Kaynak:IMPNews&Nerina Azad

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.