1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Verem 30 yıl sonra ilk kez arttı
Verem 30 yıl sonra ilk kez arttı

Verem 30 yıl sonra ilk kez arttı

Türk Toraks Derneği'nden Prof. Dr. Zeki Kılıçarslan, “İstanbul'da son 30 yılda ilk defa veremli hasta sayısı attı" dedi ve verilere dayanarak bunun Suriyeli göçmenlerden kaynaklandığını ifade etti.

A+A-

Göğüs hastalıkları uzmanları ve solunum hastalıkları alanında çalışan hekimler tarafın kurulmuş olan Türk Toraks Derneği 18'inci yıllık kongresini düzenledi. Burada konuşan dernek yöneticilerinden İstanbul Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan, İstanbul başta olmak üzere büyük kentlerde Suriyeli göçmenler nedeniyle verem hastalığında artış olduğunu belirterek, “İstanbul'da son 30 yılda ilk defa veremli hasta sayısı attı" dedi. İstanbul'da verem hastaları içinde yabancıların oranının yüzde 0,5'ten yüzde 8,7'ye çıktığını ifade etti.

Antalya'nın Serik İlçesi'nde düzenlenen toplantıda göğüs hastalıkları, göğüs cerrahisi ve çocuk göğüs hastalıkları alanlarından 1400 doktorun katıldığı kongrede koah, hava kirliliği, domuz gribi, göçmenlerin sağlık sorunları gibi birçok konu görüşüldü.

“Suriyeliler kötü koşullarda yaşıyor”

Prof. Dr. Zeki Kılıçarslan, İstanbul ve büyük kentlerde Suriyeli göçmenler nedeniyle ortaya çıkan büyük bir soruna dikkati çekti.

Türkiye'de göçmenler, eski Sovyet cumhuriyetleri ve Afrika ağırlıklı iken, son yıllarda Suriyelilerin birinci sırayı aldığını belirten Kılıçaslan, bu insanlara insani yardım yapılmasını desteklediklerini ancak Suriye'den göçle birlikte Türkiye'de özellikle de büyük kentlerde verem hastalığının da arttığını kaydetti.

Kamplar dışında büyük kentlerde çok kötü koşullarda yaşayanlarda bu hastalığın aniden artmasına yol açtığını belirten Prof. Dr. Kılıçaslan, şöyle konuştu:

“Bunlar çok kötü koşullar altında yaşıyorlar. Kötü koşullarda yaşayan insanların verem olma ihtimali daha yüksek ve Türkiye'de ise İstanbul başta olmak üzere yeni bir durum ortaya çıkarttı. Son 30 yılda ilk defa İstanbul'da veremli hasta sayısı arttı. Halbuki son 30 yılda sayı olarak her geçen yıl azalıyordu. İstanbul'da hastalarımızın içinde yabancıların oranı yüzde 0,5'ten yüzde 8,7'ye çıktı. Bu son yılda artıştaki birinci neden, Suriyeli göçmenler oldu. Göçmenlerin Türkiye'ye gelmesi bir politikadır, bunu insani nedenlerle destekliyoruz ama burada sosyoekonomik ve sağlık açısından özel önlemler alınması gerekir. Eğer bunları alamazsak bu insanların hem kendileri hem de o insanlarla temasta bulunan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları aynı şekilde risk altına giriyor."

“Yeni önlemler gerekiyor”

Kamplarda yapılan araştırmalarda veremli sayısının çok çıkmadığını belirten Prof. Dr. Kılıçaslan, kamplardaki yaşam koşullarının daha iyi olduğunu belirtti. Fakat kentlerde çok kötü koşullarda yaşayan göçmenlerin, o kötü koşullar nedeniyle verem olduğunu söyledi.

Dolayısıyla bu insanların daha erken tanısı, tam olarak tedavisi için Sağlık Bakanlığı'nın bu topluma uyarlanmış yeni önlemler geliştirilmesi gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan, eski Sovyet cumhuriyetlerinden gelenlerde ise tüberküloz (verem) ve HIV AIDS görüldüğünü söyledi.


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.