1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Veli Küçük'e de tahliye
Veli Küçük'e de tahliye

Veli Küçük'e de tahliye

Ergenekon davası hükümlüsü Veli Küçük ve Levent Ersöz için de tahliye kararı çıktı.

A+A-

Veli Küçük'ün dün reddedilen tahliye talebi üst mahkemeye itirazının ardından bugün kabul edildi. 

Emekli Tuğgeneraller Veli Küçük ve Levent Ersöz ve Avukat Serdar Öztürk'ün tahliye taleplerinin İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nce reddine avukatları tarafından itiraz edildi.

İtirazı değerlendiren İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Küçük, Ersöz ve Öztürk'ün tahliyesine karar verdi. Mahkeme ayrıca, tahliye talebinde bulunan emekli Albay Fuat Selvi'nin de serbest bırakılmasını karara bağladı.

4 sanık hakkında yurt dışına çıkış yasağı da koydu.

Emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçundan, suçun işlendiği tarih göz önünde bulundurularak, eski TCK'nın 147. maddesi gereğince 16 yıl 8 ay, "Yasaklanan bilgileri temin etmek suçundan" 2 yıl 1 ay, "Resmi belgede sahtecilik" suçundan da 3 yıl 9 ay hapis cezası almıştı. Ersöz, tutuklandığından bu yana geçen 5 yıl 2 aydan beri rahatsızlığı nedeniyle hastanede bulunuyordu.

Emekli Tuğgeneral Veli Küçük 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 99 yıl hapis cezası aldığı dava kapsamında, 6 yıl 2 aydır cezaevinde kalıyordu.

Tahliyeler sürüyor

Ergenekon davasında 15 kişinin tahliye taleplerini değerlendiren mahkemeler, 14 sanık hakkında tahliye kararı verirken, Semih Tufan Gülaltay'ın bu yöndeki talebi reddedildi. 

Tahliye kararı verilen isimler; eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç, emekli Orgeneral Hurşit Tolon, emekli Orgeneral Nusret Taşdeler, emekli Korgeneral Mehmet Eröz, Durmuş Ali Özoğlu, Boğaç Kaan Murathan, Yarbay Mustafa Dönmez, eski Aydınlık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Deniz Yıldırım, emekli Binbaşı Fikret Emek, SESAR Başkanı İsmail Yıldız, Kemal Şahin, Ahmet Mete Şükre, Kemal Alemdaroğlu, Ergün Poyraz.

Ergenekon sanığı Semih Tufan Gülaltay'ın tahliye talebi ise reddedildi. 

Öncesinde de İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi'nden tahliye kararları geldi. Mahkeme emekli Orgeneral Hurşit Tolon ile Durmuş Ali Özoğlu'nun tahliyelerine karar verdi.

Tolon'un tahliye gerekçeleri "Sanığın tutuklu kaldığı süre, delillerin toplanmış olup karartılma kuşkusunun kalmaması, sanığın sabit ikametgah sahibi olması, karar onansa dahi kesinleşebilmesi için geçebilecek muhtemel süre, kararın bozulması halinde telafisi mümkün olmayan mağduriyetlere neden olunabilecek olması, tutuklamanın tedbir olması, benzer konumda tahliye edilmiş sanıklar da bulunması nedeniyle bunun adalet duygularını incitebilecek olması" olarak sıralandı.

Tolon'a yurt dışına çıkış yasağı da koyan mahkeme, Durmuş Ali Özoğlu'nu da aynı gerekçelerle reddetti. Özoğlu'na da yurt dışına çıkış yasağı getirildi.

Tolon cezaevinden çıkamayacak

Öte yandan Malatya'daki Zirve Yayınevi katliamı davasında da tutuklu yargılanan Hurşit Tolon, cezaevinden çıkamayacak. Ancak Tolon'un avukatı İlkay Sezer, "Zirve katliamı davası için de tahliye talebinde bulunduk. Salı günü de karar çıkmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Cumhuriyet gazetesine molotof sanığına tahliye

İstanbul 19. Ağır Ceza Mahkemesi de, Cumhuriyet gazetesine molotofkokteyli atılması olayının azmettiricisi olduğu iddia edilen Boğan Kaan Murathan'ın tahliyesine karar verdi.

Mahkeme, Murathan'ın 5 Aralık 2008'den beri tutuklu olduğunu belirterek, 5 yıllık tutukluluk süresinin dolduğunu ifade etti. Yapılan yasal değişiklikle tutukluluk süresinin 5 yıl olarak sınırlandırıldığını hatırlatan mahkeme, "delillerin toplanmış oluşu, karartılma kuşkusunun kalmaması, sanığın sabit ikametgah sahibi olması, karar onansa dahi kesinleşebilmesi için geçebilecek muhtemel süre, kararın bozulması halinde telafisi mümkün olmayan mağduriyetlere neden olunabilecek olması, tutuklamanın tedbir olması, benzer konumda tahliye edilmiş sanıklar da bulunması nedeniyle bunun adalet duygularını incitebilecek olması" gerekçeleriyle Murathan'ın tahliyesine hükmetti.

Mahkeme sanığa yurt dışına çıkış yasağı da koydu.

İstanbul 19. Ağır Ceza Mahkemesi, Semih Tufan Gülaltay'ın tahliye talebini ise reddetti. Mahkeme, Ocak 2012'de tutuklanan Gülaltay'ın tutuklukta 5 yılı doldurmadığını belirtti. Gülaltay, İnsan Hakları Derneği'nin eski başkanı Akın Birdal’ı öldürmeye tam teşebbüste bulunduğu ve bu suça iştirak ettiği gerekçesiyle 19 yıl hapse mahkûm edilmişti. Ancak şartlı salıvermeden faydalanarak 4.5 yıl sonra tahliye edildi.

19 kişi tahliye edilmişti

Ergenekon davası sanıklarından dün de 19 kişi tahliye edildi. 7 farklı mahkeme tarafından verilen tahliye kararları ile Tuncay Özkan, Doğu Perinçek, Teğmen Mehmet Ali Çelebi ve Sedat Peker gibi isimler cezaevinden çıktı.


aljazeera

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.