1. YAZARLAR

  2. Aziz YAĞAN

  3. Vatandaş Anadilinde Konuş!
Aziz YAĞAN

Aziz YAĞAN

Aziz YAĞAN
Yazarın Tüm Yazıları >

Vatandaş Anadilinde Konuş!

A+A-

Devlet, eğitim sistemi ve dayattığı günlük yaşantı ile Türkçe dışındaki dilleri ve kültürleri evlerin, ailelerin içine hapsetmişti. Eğitimin, devlet dairelerinin, iş yerlerinin, toplu taşıma araçlarının, sözleri yutulmuş şarkıların Türkçeleşen diline karşı koymak mümkün değildi. Arapça ezan bir dönem yasaklandı. İsimler, soy isimleri, yer isimleri değiştirildi. Buna rağmen, bazı Ermeniler, Süryaniler, Kürtler, Araplar, Lazlar evlerinin içinde dil ve kültürlerini devam ettirdi. Gizli gizli de öğretilse, konuşulsa o zamanlar hemen hemen çoğumuzun anasının Türkçe olmayan bir anadili vardı. Türkçe bilmeyen analar Kürtçe bilmeyen çocuklar yetiştirdi. Artık kendi anadili yerine Türkçe konuşan analar o kadar çoğaldı ki, "nenedili" deyimini kullanmaya başlasak hangi torun itiraz eder!

Bir ananın iç sesi; “Eskiden İran’da orada konuşulan Kürtçenin Lorî lehçesini konuşmak yasakmış, tıpkı bir zamanlar buralarda olduğu gibi. O yıllarda anneler bu dil unutulmasın diye küçük çocuklarını yatırırken onlara Lorîce ninniler söylermiş. Bu yüzdendir ki, Kürtçede ninniye lorî ya da lorandin diyoruz. ‘Dayik dilorînin’ diyoruz. Ben de şimdi henüz bir yaşını doldurmamış oğlumla konuşurken, ona ninniler söylerken bu kaygıyı taşıdığımı fark ediyorum, içim sızlıyor. Onlarca milyonun konuştuğu bir dil ‘yaşayan dil’, ‘yaşatılmaya çalışılan bir dil’ haline gelmişse vay halimize!”

Tek dilli ve tek dilci devlet ilk kez tarihi, olumlu ve büyük bir adım atarak seçmeli anadili derslerini müfredatına aldı. Resmi statüde öğretmenler atanması, halk eğitimlerde dersler başlatılması, lisans ve lisansüstü bölümler açılması, doçentlik dil alanının sağlanması devletin tek dilci yanının bitkisel hayata girişidir. Bitkisel hayatın geleceğini ise anadili Türkçe olmayan 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin seçmeli anadili derslerini seçmesi belirleyecek. Bu, basit bir tercih değil! Milyonlarca öğrencinin bu tercihi yapması tek dil anlayışına bir daha gün yüzü göstermeyecek ve yitip gitmesini sağlayacak. Neden “tek” dilci görüşün ve yaşantının devam etmesine izin verilsin?  Bu referandum, dilde tekliği savunan tüm siyasilerin gücünü kaybettiği ve sendeletildiği bir dönemeç olsun.

Anadiliniz Türkçe değilse, "anadilim Türkçedir" beyanında bulunmayınız; çünkü böyle diyerek devleti değil, kendinizi kandırıyorsunuz. Devletin kütüğünde kimin hangi millete tabi olduğu zaten belli. Seçmeli anadili derslerini ilk alan öğrenciler bugün en az 18'lik birer seçmen oldular ve referandumda oy kullanacaklar. Hangi milletten olduğu devletçe zaten bilinen seçmenin, oy kullanacağı sandıkta pusulanın anadilinde hazırlanmış olduğunu görmesi mutluluk verici olmaz mıydı?

Yazını devamı için tıklayın...

Önceki ve Sonraki Yazılar