1. YAZARLAR

  2. Taha Akyol

  3. Varlık Fonu
Taha Akyol

Taha Akyol

Hürriyet
Yazarın Tüm Yazıları >

Varlık Fonu

A+A-
HÜKÜMET bütçe dışında milyarlarca liralık kurum ve kaynaklardan oluşan “Türkiye Varlık Fonu” (TVF) adıyla bir anonim şirket oluşturdu.

İlgili kanun 19 Ağustos’ta çıkmıştı.

Geçen hafta Kanun Hükmünde Kararnamelerle Ziraat Bankası, BOTAŞ, Türksat gibi dev kuruluşlar, THY’nin yüzde 49’u, çeşitli dev kuruluşlardaki kamu hisseleri ve çeşitli illerde kamuya ait taşınmazlar bu fona aktarıldı.

Amaç, kuruluş kanununda “sermaye piyasalarında araç çeşitliliği ve derinliğine katkı sağlamak, yurtiçinde kamuya ait varlıkları ekonomiye kazandırmak, dış kaynak temin etmek, stratejik, büyük ölçekli yatırımlara iştirak” olarak ifade ediliyor.

TVF’nin idarecileri de atandı: Mehmet Bostan başkanlığında yönetim kurulu üyeleri Yiğit Bulut, Kerem Alkin, Himmet Karadağ ve Oral Erdoğan.

FİNANSMAN İHTİYACI

Zamanımızda ülkeler yeni finansman kaynakları oluşturmak ve sermaye piyasalarına derinlik kazandırmak için çeşitli teknikler geliştiriyor, fonlar veya benzer kuruluşlar meydana getiriyor.

Ekonomist olmadığım için TVF hakkında iktisadi yorum yapamam, bir vatandaş olarak tanımlanan amaca uygun başarılara ulaşılmasını dilerim elbette.

Fakat belirtmeliyim ki, bütçe dışında böyle dev bir fon kurulması “bütçe disiplini”konusunda sorunlara yol açabilir.

AK Parti iktidara geldiğinde, doğru bir kararla, bütçe dışı fonları kaldırmıştı.

Şimdi niye hem de çok büyük ve merkezileşmiş bir fon kuruluyor?

SAYIŞTAY DENETİMİ?

 

Bir hukukçu olarak asıl üzerinde durmak istediğim konu “denetim” meselesidir.

TVF, evet bir “anonim şirket”tir fakat “başbakanlığa bağlı”dır, kamu kuruluşudur.

Nitekim yöneticilerini başbakan atıyor.

Öyleyse niye Sayıştay denetimi yok?! Daha önce Sayıştay denetimine tabi olan kuruluşlar niye TVF’ye verilince bu denetimin dışına çıkarıldı?

İktidar, Nisan 2012’de Sayıştay’ın denetim ve raporlama yetkisini daraltan bir kanun çıkarmış, Anayasa Mahkemesi oybirliğiyle iptal etmişti. (Karar No: 2012/207)

Sayıştay denetiminin daraltılması, Meclis’in denetim yetkisinin daraltılması demekti. Meclis Sayıştay raporlarına bakarak denetim yapabilir çünkü.

Yazının devamı için tıklayın>>>

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.