1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Vanlı depremzedelerin sesini duyan yok!
Vanlı depremzedelerin sesini duyan yok!

Vanlı depremzedelerin sesini duyan yok!

Van'da yaşanan depremlerin üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen sorunlarına kalıcı çözüm bulunmayan ve yerleştirildikleri konteyner kentlerden de Van Valiliği'nin talimatıyla elektrikleri kesilerek çetin kış koşullarında adeta ölüme terk edilen afetzedelerin

A+A-

Van'da yaşanan depremlerin üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen sorunlarına kalıcı çözüm bulunmayan ve yerleştirildikleri konteyner kentlerden de Van Valiliği'nin talimatıyla elektrikleri kesilerek çetin kış koşullarında adeta ölüme terk edilen afetzedelerin direnişleri devam ediyor. Elektriklerinin kesilmesinin ardından 74 gündür karanlıkta olan ve buna karşı dönüşümlü açlık grevine giren depremzedelerin direnişi 66'ncı gününde. Van'da son olarak Anadolu ve Kayaçelebi ve Tahirpaşa konteyner kentleri kalırken, üç noktada bulunan kentlerde yaklaşık 150 aile kalıyor. Anadolu Konteyner Kenti'nde kalan ailelerin dönüşümlü olarak sürdürdükleri açlık grevi 2'nci ayını da geride bırakırken, yetkililerin bu konuda herhangi bir girişi halen söz konusu değil. Anadolu Konteyner Kent'e kalan depremzedeler, şimdi de Kayaçelebi Konteyner Kent'inde bulunan konteynerlerin Anadolu Konteyner Kent'ine getirilmesinden ve buralara Suriyeli mültecilerin yerleştirilmeye çalışacağını iddia ederek kendilerinin zorla çıkarılacağını belirtiyor. 
 
Karanlıkta dahi olsa oturdukları konteynerlere Suriyeli mültecilerin yerleştirilerek Vanlı depremzedelerin çıkarılacağını ifade eden depremzedeler, kış mevsiminde dışarıda kalma korkusu taşıyor. Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın Van'a yaptığı ziyaretin ardından Van Valiliği tarafından depremzedelere karşı yapılan psikolojik baskının daha da artığını belirten depremzedeler, bir yandan çaresizce bekleyişlerini sürdürürken bir yandan da sorunlarına kalıcı çözüm bulunması için dönüşümlü açlık grevine devam ediyor. 
 
'Bu insanlara artık sahip çıkın'
 
Anadolu Konteyner Kent'te kalan ve depremzedelerin sözcülerinden olan Ali Ahi, içerisinde bulundukları durum için biran önce bir çözüm bulunması çağrısında bulunarak sivil toplum kurumları (STK) ve siyasi partiler dahil duyarlı kesimlerin depremzedelere yardımcı olmasını istedi. Ahi, "Burada çocuklar öldükten sonra mı bu sorun çözülecek. Çocuklar donarak ölmeden bu sorun çözülmez mi? Çocuklar bu soğuklara artık dayanamıyorlar. Bu insanlar 74 gündür karanlıkta. Isınmak için hiçbir imkanları yok. Çocuklarımız beslenemiyorlar dahi. Okula giden çocuklar mum ışığında ders çalışıyorlar. Burada sağlıksız koşullarda yaşıyoruz. Bu da yetmiyormuş gibi psikolojik baskı uyguluyorlar. Valilik bu insanları rencide etmek için kara propaganda yapıyor. Buradan vicdan sahibi insanlara sesleniyorum artık yeter bu insanlara sahip çıkın" diye konuştu. 
 
'Sorun çözemeyen biri nasıl vali olur'
 
Kayaçelebi Konteyner Kent'teki konteynerlerin Anadolu Konteyner Kent'te taşınmasından dolayı tedirginliğini dile getiren depremzedelerden Gülbahar Subak da, "Bu konteynerlerin buraya taşımaların amacı bizi buradan çıkarıp bu kışta ortalıkta bırakmak. Zaten Kayaçelebi ve Tahirpaşa konteyner kentlerini boşaltıp boş konteynerleri buraya getiriyorlar. Bu şekilde bizi buradan çıkarıp yerimize Suriyeli mültecileri koyacaklar. Zaten burada yeterince zor durumdayız. Elektriklerimiz yaklaşık 3 aydır valilik tarafından kesilmiş. Çocuklarımızı yıkayamıyoruz. Çocuklarımız kirden dolayı hastalanıyorlar. Oğlumu yıkayamadığım için çocuğum okula gitmekten utanıyor. Benim gidilebilecek hiçbir yerim yok. Başbakanın ayağına dahi gidiyoruz halimize bir çare bulmuyor. Bir avuç insanın sorunun çözmeyen biri nasıl bir ilin valisi olur" diye belirtti. 
 
'Sorunlarımız giderek artıyor'
 
Konteyner kentte oğlunun ilk açlık grevine giren grubun içerisinde olduğunu ve daha sonra mide rahatsızlığı geçirdiğini ve bunun kalıcı bir rahatsızlığa dönüştüğünü belirten Fidan Aslan, "Biz iki yıldır konteynerde kalıyoruz. Bizim başımızı sokacak bir evimiz olsaydı bizde burada kalmak zorunda olmazdık. Bizim çocuklarımız bu soğukta hasta oldular ne yapacağımızı bilmiyoruz. Kış artık kendini iyice hissettirmeye başladı. Sıkıntılarımız giderek artmaya başladı. Sorunumuza kalıcı bir çözüm bulunana kadar açlık grevimize devam edeceğiz" dedi.
diha

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.