1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Uzmanlar uyarıyor: Yoğun bakımlarda Delta Plus varyantı görülüyor
Uzmanlar uyarıyor: Yoğun bakımlarda Delta Plus varyantı görülüyor

Uzmanlar uyarıyor: Yoğun bakımlarda Delta Plus varyantı görülüyor

A+A-

Son dönemde aşısız olup yoğun bakımlarda yatan hasta sayısı çoğunlukta. Uzmanlar, yoğun bakımlarda Delta Plus varyantına bağlı hastaların da görülmeye başlandığını belirterek, aşı takvimine uyma konusunda uyarıyor.

Koronavirüs salgınında ortaya çıkan varyantlar nedeniyle hastalık daha hızlı bulaşıyor. Son dönemde ise özellikle Delta varyantı en çok görülen mutasyon. Uzmanlar, artık yoğun bakımlarda Delta Plus varyantının da görüldüğünü söylüyor.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, yoğun bakımlarda yatan hastalarda görülen varyantları ve aşılanma durumunu değerlendirdi.

"Mutlaka 2 doz aşı olunması gerekiyor"

COVID-19 salgınıyla mücadelede en etkili silahın aşı olduğunu vurgulayan Şener, "Birinci doz aşı olmanın bir önemi yok. Mutlaka 2. doz ve daha sonraki aşıların da yaptırılması lazım. Bu konuda Sağlık Bakanlığı bilimsel rehber hazırladı. Buna göre birinci bağışıklığın tamamlanması için 3 doz Sinovac ya da 2 doz BioNTech aşısı olmak gerekir. Bu aşılar yapılmazsa eksik aşılama takvimi olarak değerlendiriliyor ki salgına yakalanma riskini artırıyor" diye konuştu.

2 doz BioNTech aşısı olan kişilerin gelecek 6-8 ay içinde 3. doz aşı olmalarının gerekebileceğini hatırlatan Prof. Dr. Şener, 4. doz aşının ise şu an dünya gündeminde olmadığını anlattı.

"Yoğun bakımlarında Delta Plus varyantına bağlı hastalar görülüyor"

Salgında insanların aşılanmaya olan bakışının her geçen gün değiştiğini dile getiren Şener, şunları kaydetti:

"Görev yaptığım hastanede yaptığım gözlemlere göre varyantlar arttıkça ve PCR testi istendikçe kişilerin aşılanmaya olan ilgisi artıyor. Okullar açıldı, insanlar uzun bir aradan sonra sosyal hayata yeniden başladı. Kişilerde şöyle bir korku da oluştu, 'Her şey yoluna girmeye başladı, ben aşılanmadığım için ortada bir olumsuzluk yaşanırsa bunun sorumlusu ben olurum' diyerek kişiler vicdanlarından gelen sesi de dinliyorlar ve aşılanmayı tercih ediyorlar.

Son dönemde hastanelerin yoğun bakımlarında Delta Plus varyantına bağlı hastalar görülmeye başlandı. Bazen bu tip varyantlarda tedaviden yanıt alamıyoruz. Bu durumlarla karşı karşıya kalmamak için mevcut aşılama takvimimizi bir an önce tamamlamamız gerekiyor. İki varyantın da klinik tablosu aynı, genetik analizlerinde farklılıklar ortaya çıkıyor. "

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.