1. HABERLER

  2. KUDÜS

  3. UNRWA: GAZZE Bir Açık Cezaevi
UNRWA: GAZZE Bir Açık Cezaevi

UNRWA: GAZZE Bir Açık Cezaevi

Uluslararası iki insan hakları kuruluşu yaptıkları açıklamada, Gazze’de 30 bin insanın kayıtlarını yaptıkları halde Rafah sınır kapısından dışarı çıkamadıklarını belirtti.

A+A-

 

 

Gazze’deki durumla ilgili raporunu yayınlayan Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Örgütü (UNRWA), Gazze sınır kapılarında insan ve eşyaya uygulanan kısıtlamanın had safhaya ulaştığını, bunun Gazze’de yaşayan 1.9 milyon insanın hayatını olumsuz yönde etkilediğini, İsrail’in karadan, denizden ve havadan Gazze’ye giriş ve çıkışları engellediğini ifade etti.

BM kuruluşu Gazze’nin Rafah, Erez ve Kerem Ebu Salim kapılarının olduğunu, Rafah’ı kontrol eden Mısır’ın az sayıda hasta ve insani durumlar için kapıyı açtığını, Erez ve Kerem Ebu Salim’i kontrol eden İsrail’in ise UNRWA çalışanlarına izin verirken, Filistinli hastalardan ve ihtiyaç sahiplerinden çok azına izin verdiğini kaydetti.

UNRWA, 2006 yılından beri 365 kilometrekarelik alana abluka uygulayan İsrail’in uyguladığı kısıtlamalar neticesinde Gazze Şeridi’nde yaşamak durumunda kalan 1.9 milyonluk toplumun zarar gördüğünü, ekonominin yerle bir olduğunu hatırlattı.

Diğer taraftan Filistin İnsan Hakları Merkezi yaptığı açıklamada, işgal rejiminin Gazze’de insana ve eşyaya yönelik ablukasının sebep olduğu insani durumdan endişe duyduklarını belirterek, işgal rejiminin Gazze insanının %95’inin Gazze dışına çıkma özgürlüğünü engellediğini açıkladı.

Mısır’ın üç aydan beri Rafah sınır kapısını kapatmasının bölge halkının sıkıntılarını katladığına dikkat çeken Filistin İnsan Hakları Merkezi, kayıtlarını yaptıkları halde dışarı çıkamayan 30 bin insanın bulunduğunu ifade etti.

Filistin İnsan Hakları Merkezine göre yılbaşından bu yana 156 gün kapalı kalan Rafah, 10 gün iki yönlü, 4 gün tek taraflı açıldı. Bu süre içinde 6209 kişi çıkış yaparken, 9052 kişi de giriş yaptı.

 

FHA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.