1. HABERLER

  2. ARŞİVİMİZ

  3. Ukrayna’da kaos devam ediyor
Ukrayna’da kaos devam ediyor

Ukrayna’da kaos devam ediyor

Ukrayna’da uzun süredir devam eden olaylardan sonra, dün başlayan görüşmelerde Devlet Başkanı Yanukoviç ve muhalefet liderleri arasında uzlaşma sağlanamadı.

A+A-
Ukrayna’da uzun süredir devam eden olaylardan sonra, dün başlayan görüşmelerde Devlet Başkanı Yanukoviç ve muhalefet liderleri arasında uzlaşma sağlanamadı. Göstericiler güvenlik güçlerinin kullandığı kongre merkezini işgal etti. Ukrayna’da Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ile muhalefet liderleri arasında dün akşam yapılan görüşmenin ardından gerginlik sürüyor.

Devlet Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Yanukoviç’in, muhalefetteki Batkivşçina (Vatan) Partisi lideri Arseny Yatsenyuk’a başbakanlık, UDAR (Darbe) Partisi lideri Vitaliy Kliçko’ya ise insan haklarından sorumlu başbakan yardımcılığı görevini önerdiği bildirildi. Ancak muhalif politikacılar söz konusu teklifi kabul etmeyerek, seçimlere gidilmesini istedi.


Başbakanlık önerilen Vatan Partisi lideri Arseniy Yatsenyuk, genel olarak önerileri kabul etmeye hazır olduklarını ancak seçimlere gidilmesi dahil bazı temel taleplerinin karşılanması gerektiğini söyledi. Başkent Kiev’de prorestocularla polis arasındaki çatışmalar gece boyunca devam etti. Protestocular, içinde polis memurlarının bulunduğu bir binaya saldırdı.
Arseniy Yatsenyuk, Kiev’de binlerce protestocuya hitap etti, 'Viktor Yanukoviç hükümetin ülkenin sorumluluğunu almaya hazır olmadığını ilan etti ve muhalefetin görevi devralmasını istedi. Bizim buna tepkimiz ne? Biz Ukrayna’nın kaderi için sorumluluk almaktan korkmuyoruz.' diye konuştu. Yatsenyuk daha sonra attığı bir Twitter mesajında da 'Anlaşma yok. Başladığımız işi bitiriyoruz. Liderlerimize halk karar verir' dedi.
 
Arseniy Yatsenyuk, Salı günü Meclis’in yapacağı oturumun belirleyici olacağını söyledi. Muhalefet Avrupa Birliği ile serbest ticaret anlaşması imzalanmasını, aralarında eski Başbakan Yulia Timoşenko’nun da bulunduğu siyasi tutsakların serbest bırakılmasını istiyor. Muhalefet ayrıca 2015’te yapılması planlanan başkanlık seçimlerinin erkene alınmasını istiyor.
 
Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in başbakan yardımcılığı görevini önerdiği eski boksör Vitali Kliçko da taleplerinde ısrarlı olacaklarını ve müzakerelerin devam edeceğini söyledi.
Protestolar, Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in Kasım ayında Avrupa Birliği ile işbirliği anlaşmasını imzalamaktan son anda vazgeçmesi üzerine başlamıştı.
Kriz, bu hafta Kiev’deki Bağımsızlık protestolarda 2 kişinin ölmesi üzerine tırmanmıştı.
 
Göstericiler kongre merkezini işgal etti
 
Kiev’deki protestolar bugün de devam ediyor. Göstericiler gece yarısı protestoların sürdüğü meydanın yakınlarındaki bir kongre merkezini işgal etti. AFP’nin haberine göre, 2000 gösterici, güvenlik güçlerinin kullandığı kongre merkezine molotof kokteyli fırlattı. Polis göstericilere tazyikli su ile müdahale etti. Binanın pencereleri kırılırken, göstericiler içeri girmeyi başardı. Vatan Partisi sözcüleri sıcaklığın eksi 20 dereceye düştüğünü, bu nedenle kongre merkezinde göstericilerin yiyecek ve içecek ihtiyaçlarının karşılandığını söyledi. Ukrayna İçişleri Bakanlığı güvenlik güçlerinin, şiddetin tırmanmaması için kongre merkezini terkettiğini belirtti.
 
Ukrayna Savunma Bakanı: Müdahale etmeyeceğiz
 
Öte yandan Ukrayna Savunma Bakanı Pavel Lebedev, silahlı kuvvetlerin ülkedeki çatışmaya müdahale etmeyeceklerini açıkladı. ITAR-TASS ajansına demeç veren Lebedev, “Ordu, silahlı kuvvetlerinin rolünü, fonksiyonlarını ve görevlerini net bir şekilde belirleyen Ukrayna Anayasası’na ve kanunlarına tam uyacak.” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.