1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. 'Ukrayna hedeflerine saldırma planımız yok'
'Ukrayna hedeflerine saldırma planımız yok'

'Ukrayna hedeflerine saldırma planımız yok'

Rusya'nın Sivastopol'deki Karadeniz Filosu'ndan yapılan açıklamada, Kırım'daki Ukrayna askeri hedeflerine saldırmak gibi bir planlarının olmadığı belirtildi.

A+A-

Rus İnterfaks ajansı önceki saatlerde, filonun Kırım'daki Ukrayna askerlerine teslim olmaları için (TSİ) 05.00'e kadar süre tanıdığını duyurmuştu. Haber Ukrayna Savunma Bakanlığı'na dayandırılmıştı. Karadeniz Filosu bu açıklamayla, İnterfaks'ın haberini yalanlamış oldu.  

Kırım’daki bölgesel yönetimin Savunma Bakanlığı’ndan bir yekili ise, Rus askerlerinin Kırım’da yığınağa devam ettiğini açıkladı. Ukrayna Savunma Bakanlığı Sözcüsü Vladislav Seleznev ise, üslerin kontrolünün hâlâ Ukrayna ordusunda olduğunu söyledi. Seleznev AFP’ye yaptığı açıklamada, “Dün sabah Belbek Askeri üssü yakınlarındakini saymazsak şu ana kadar tek mermi atılmadı" dedi. 

AFP muhabiri, Simferopol’e (Akmescid) 30 km uzaktaki Bahçesaray’daki Ukrayna akseri üssünün de Rus yanlısı milisler tarafından kuşatıldığı bilgisini geçti. Ukrayna Deniz Kuvvetleri’nin komuta merkezi olan Bahçesaray Üssü'nün komutanı Sergey Steçenko da milislerin kendilerinden teslim olmalarını istediğini belirtirken, “Bunu yapmak istemiyoruz. Ukrayna adına yemin etmiş askerleriz. Onlar bize ateş açmak istemiyor, biz de istemiyoruz. Ama her türlü ateşe karşılık veririz.” dedi.

Perevalne'deki üs kuşatıldı

Simferopol’ün 30 km güney doğusundaki Perevalne’de de gergin bir bekleyiş hakim. Yüzlerce Rus yanlısı milis Ukrayna’nın 36. Sahil Güvenlik Tugayı’nını kuşattı. Ukrayna askerleriyle milisler eli tetikte bekliyor. Pazar günü Ukraynalı askerlerden teslim olmalarını isteyen milisler ‘ret’ yanıtı aldı.
200 yıldır Rusya’nın Karadeniz’deki en büyük deniz üssüne ev sahipliği yapan Sivastopol’daysa Rus yanlısı protestocular Ukrayna askeri üslerine girişleri kapattı.

Donetsk Ukrayna'dan kopmak üzere

Azledilen Devlet Başkanı Yankukoviç’in memleketi Donetsk’te de Ukrayna’dan kopuşun önünü açacak gelişmeler yaşandı. 3000 Rusya yanlısı, bölgesel hükümet binasını bastı. Göstericilerden bir grup camları kırıp içeri girdi. 11 katlı binanın çatısına Rusya bayrağı çekildi. Göstericilerin lideri olduğunu iddia eden Pavel Gubarev, Kiev’deki parlamentonun gayrimeşru ilan edilmesini ve Donetsk’te yönetimin Rus yanlısı bir valiye devredilmesini talep etti.


aljazeera

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.