1. HABERLER

  2. ARŞİVİMİZ

  3. Üç renkli puşiye saldırı: 6 yaralı
Üç renkli puşiye saldırı: 6 yaralı

Üç renkli puşiye saldırı: 6 yaralı

Adana'nın Tufanbeyli ilçesinde bulunan termik santralde çalışan Kürt işçiler, yeşil, sarı, kırmızı puşi taktıkları gerekçesiyle ırkçı saldırıya uğradı.

A+A-

Adana'nın Tufanbeyli ilçesinde yapımı devam eden termik santralde 20 gündür alçı işi yapan 6 Diyarbakırlı işçi, şirket bünyesinde çalışan yüzlerce işçinin ırkçı saldırısına maruz kaldı. Sarı, kırmızı, yeşil renkli puşi taktıkları gerekçesiyle Kürt işçiler saldırıya uğradı.

Saldırıdan bir gün önce puşiyi takan işçilerden Salih Kaya'nın ırkçı işçiler tarafından "Boynundaki puşiyi çıkaracaksın yoksa sizi burada barındırmayız" şeklinde tehdit edildiği belirtildi. Sonraki gün ise, işçilerin verdiği öğle molası sırasında 6 Kürt işçi, ırkçı saldırıya maruz kaldı. Saldırı sırasında Süleyman Şimşek, Ömer Kaya, Ali Tangan, Salih Kaya, Hasan Tangan ve Mustafa Akbulut çeşitli yerlerinden yaralandı. Saldırı nedeniyle eşyalarını dahi yanlarına alamayan işçiler, otostop yaparak durdurdukları araçlara binerek Adana'dan Diyarbakır'a kaçabildi. 


İşçilerden Hasan Tangan, yaklaşık 200 kişi tarafından saldırıya uğradıklarını ifade ederek, saldırı anını şöyle anlattı: "Biz Diyarbakır'dan 6 kişi çalışmaya gitmiştik. Öğle yemeğine gittiğimiz zamandı. Çayımızı içiyorduk. Arkadaşımızın boynunda yeşil, sarı, kırmızı bir puşi vardı. Bu puşiyi normalde herkes her yerde takıyor. Gelip 'o puşiyi takmayacaksınız' dediler. Henüz konuşurken arkadaşımızın boynundan puşiyi çıkarmaya çalıştılar. O sırada 200 kişilik grup, bize saldırdı. Zorla ellerinden kurtulduk ve oradan uzaklaşmaya çalıştık. Ardından biz de taşlarla karşılık vermeye çalıştık; ancak 200 kişiye karşılık bizim sayımız azdı" dedi. 

'Bizi kepçe, araba ve taşlarla öldüreceklerdi'

Linç edilmekten şirketin güvenlikçileri tarafından kurtarıldıklarını ifade eden Tangan, "O sırada şirketin güvenlikçileri bize yetişti. Onlar olmasaydı bizi kepçe, araba ve taşlarla öldürürlerdi. Bizi araçlarla oradan uzaklaştırmaya çalışan güvenlikçilerin de yolunu kestiler. Güvenlikçiler bizi zor bela oradan çıkardı ve jandarmaya teslim ettiler. Karakolun etrafını sarmışlardı. 'Bunlar terörist, bize teslim edeceksiniz' diyorlardı. Jandarma bizi hastaneye götürdüğü zaman da yolu kapattılar. Hastaneye götürdükten sonra bizi orada bıraktılar. Üzerimizde ne para vardı ne de bir şey" diye aktardı. Kürt oldukları için böylesi bir saldırıya maruz kaldıklarını dile getiren Tangan, "Biz Kürt'üz diye 200 kişi bize mi saldıracak?" diye sordu.

'İçinde bulunduğumuz askeri araçların yolunu kestiler'

Yaklaşık 20 gün önce termik santralde çalışmaya başladıklarını, ancak doğru dürüst çalışma fırsatı bulamadıklarını aktaran işçilerden Mustafa Akbulut ise, "Biz oraya 20 gün önce çalışmaya gittik; ama bu süre boyunca doğru dürüst çalışamadık bile. Karakolda bizim ifademizi aldılar ve olayların neden çıktığını sordular. İfademiz alındıktan sonra bizi Maraş'ın bir ilçesine gönderdiler hastane için. Fakat yolumuzu kesmişlerdi taşlarla. İçinde bulunduğumuz askeri araçları da taşladılar. Zorla o ilçeye vardık. İlçe hastanesinde kontrollerimiz yapıldıktan sonra bizi bu sefer başka bir ilçeye götürdüler ve orada bıraktılar. Üzerimizde ne bir kuruş para vardı ne de başka bir şey. Geldik yolda bekledik ve gelen araçlara el kaldırdık. Oradan geçen araçlar bizi aldı. Arkadaşlarımızla zorla Diyarbakır'a geldik. Tek suçumuz Diyarbakırlı olmak ve puşi takmak" ifadesinde bulundu. 

'Beni tehdit ettiler'

Boynuna taktığı puşiden kaynaklı ırkçı saldırıya uğrayan işçilerden Salih Kaya ise, "Yemek yediğimiz esnada iki kişi geldi 'boynundaki puşiyi çıkar' dedi. Bende çıkarmayacağımı söyledim. Sonra akşam olduğunda arkadaşlarımla paylaştım. Sabah yine işe gittik. Öğle yemeğini gittiğimizde yine yanımda geziniyorlardı. Ben arkadaşları çağırdım ve bunlar saldırmak için gelmişler. Az bir zaman geçtikten sonra tekrar yanıma geldiler ve tehdit ettiler. Ve o esnada bize saldırdılar" dedi. 

Askeri elbiselerle karakoldan çıkarıldılar

Tufanbeyli İlçe Jandarma Komutanlığı'ndan kendilerinin askeri elbiselerle çıkarıldığını aktaran Kaya, "Jandarma Karakolu'nda bize askeri elbise ve baretler takarak çıkardılar. Jandarma bize 'En fazla sizi bir hafta tutabiliriz' dedi. Kendilerinin bir şey yapamayacaklarını belirttiler. Maraş'ın Göksu ilçesinde bulunan bir kırsal alanda bizi bıraktılar" şeklinde anlattı.

Saldırıya uğrayan işçiler, saldırganlar hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını da söyledi.

Kürtlere saldırılarda artış!

Kürtlere yönelik ırkçı saldırılar son zamanlar özellikle arttı. İstanbul ve Ankara'da inşaatlarda çalışan Kürt işçilerin geçtiğimiz aylarda ırkçı saldırıya maruz kalmıştı. Yine Niğde'nin Bor ilçesine bağlı Bayat köyü yakınlarında 36 yaşındaki Salih Kaçmaz, tarla sahibi tarafından "Kürtçe müzik dinlediği" gerekçesiyle silahla öldürülmüştü.

yüksekova Haber

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.