1. HABERLER

  2. BİLİM VE TEKNOLOJİ

  3. Twitter'a yasak rekor getirdi
Twitter'a yasak rekor getirdi

Twitter'a yasak rekor getirdi

Erişim yasağına rağmen Twitter'da kullanıcı ve mesaj patlaması yaşandı. Twitter'daki Türk kullanıcıların saat başına attığı mesaj sayısı 1.2 milyonu gördü. Mesaj ve sosyal ağın üye sayısında da patlama yaşandı.

A+A-

Twitter'a erişimin engellendiği ilk gününe ait veriler, yasağa karşı gösterilen genel tepkiyi bir kez daha doğrular nitelikte. Twitter, Türkiye'deki kullanıcı sayısını neredeyse 2 milyon artırırken, atılan tweet oranı yüzde 30'un üzerinde çıktı. 

Mashable sitesinin sosyal medya araştırma şirketi Sysomos'tan elde ettiği verilere göre, erişim yasağının getirildiği 20 Mart Perşembe gece yarısından sonra gelen saatlerde atılan tweet sayısı ise 1.2 milyona çıktı. Dakikada atılan tweet ortalamasının 17 bine çıktığı Türkiye'de, kullanıcılar erişim yasağını tanımadı.

'Turkey' ve 'Twitter' içerikli mesajların oranı ise son bir haftada yüzde 200 artarak perşembe ve cuma günü 80 bine ulaştı.

Kullanıcı ve tweet sayısı arttı

Bir diğer sosyal medya araştırma firması Somera'nın verileri, yasağın geçerli olduğu 20 Mart gecesi 23.00'ten itibaren geçen 13 saatlik dilimin verilerini topladı. Bu süre içinde Türkiye'de atılan tweet sayısı bir önceki güne oranla yüzde 33, üye sayısı ise yüzde 17 artış gösterdi. Twitter'a erişimin engellemesinden bu yana paylaşılan mesaj oranı yaklaşık yüzde 95 arttı.

Verilere göre, yasağın uygulamaya geçtiği 20 Mart'ta gece yarısından sonra tweet sayısı 1.2 milyona fırladı. Yasağın ilan edildiği andan, 21 Mart saat 12.00'ye kadar atılan toplam tweet sayısı ise 6.07 milyon oldu. Kullanıcı sayısı ise bu süreçte 1.75 milyon arttı. Sysomos, yasağın geçerli olmasından önceki iki gün içinde atılan toplam tweet sayısını 7.2 milyon olarak verdi. 

Yaklaşık 10 milyon kullanıcıya sahip olan Twitter, yasağın ilk dakikalarından itibaren erişim için bilgi sunarken, Türkiye'nin dört bir yanında bina ve evlerin duvarları DNS bilgileriyle donatıldı. Uluslararası medya ve kamuoyunun da büyük destek verdiği Türk kullanıcılar, yasağın ilan edildiği andan itibaren kullanım miktarını da artırmaya devam ediyor.


aljazeera

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.